Turnbull on vannonut pääministerin virkavalansa Australiassa

Malcolm Turnbull on Australian 29. pääministeri.

Entinen viestintäministeri Malcolm Turnbull on vannonut pääministerin virkavalansa Canberrassa Australiassa. Liberaalipuolue syrjäytti Tony Abbottin tehtävistään puolueen sisäisessä äänestyksessä maanantaina.

– Pääministeri on vaihtunut, mutta hallituksemme on hyvin, hyvin vahva. Meillä on vahva maa, jolla on suuret mahdollisuudet, ja me toteutamme nuo mahdollisuudet tekemällä töitä yhdessä, Turnbull sanoi virkaanastujaisissaan.

60-vuotias Turnbull kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Hänestä tuli Australian 29. pääministeri.

– Olen täynnä optimismia. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana luomme perustan, joka takaa vaurautemme vuosiksi eteenpäin, Turnbull sanoi.

Syrjäytetty pääministeri Tony Abbott lupasi tiistaina tehdä parhaansa, jotta pääministerin vaihdos sujuu mahdollisimman helposti. Hän varoitti kuitenkin siitä, että Australian poliittinen epävakaus uhkaa horjuttaa sen asemaa maailman poliittisella näyttämöllä.

– Australialla on rooli maailman taisteluissa: Lähi-idän noidankattilassa, Etelä-Kiinan meren turvallisuudessa ja muualla. Pelkään, että mikäli maatamme vaivannut johtajuuden epävakaus jatkuu, se ei auta tilannetta lainkaan, Abbott sanoi.

Turnbullista tuli Australian neljäs pääministeri vuoden 2013 jälkeen.