1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Savusumu sulkee kouluja Malesiassa – Syynä Indonesian metsäpalot

Metsäpalot ovat koetelleet etenkin Riaun provinssia Sumatran saarella Indonesiassa. Sinne julistettiin hätätila maanantaina.

Ulkomaat
Petronas Twin Towers -pilvenpiirtäjät savusumun peitossa Kuala Lumpurissa Malesiassa 13. syyskuuta 2015.
Petronas Twin Towers -pilvenpiirtäjät savusumun peitossa Kuala Lumpurissa Malesiassa 13. syyskuuta 2015.Manan Vatsyayana / AFP

Malesian viranomaiset ovat määränneet kouluja suljettaviksi, koska Indonesian metsäpaloista leviävä savusumu on huonontanut ilmanlaatua. Kouluja suljetaan pääkaupunki Kuala Lumpurin lisäksi kolmessa viereisessä osavaltiossa ja lainsäädännöllisessä pääkaupungissa Putrajayassa.

Malesian ja Singaporen ilmanlaatu on heikentynyt jatkuvasti viimeisten kahden viikon aikana. Yli puolissa Malesian ilmanmittausasemista ilmanlaatu todettiin tiistaina epäterveelliseksi.

Metsäpalot ovat koetelleet etenkin Riaun provinssia Sumatran saarella Indonesiassa. Sinne julistettiin hätätila maanantaina. Alueelle on lähetetty 2 600 sotilasta taistelemaan metsäpaloja vastaan.

Kymmenet tuhannet indonesialaiset kärsivät savun aiheuttamista hengitysvaikeuksista. Savu on vaikuttanut myös lentoliikenteeseen, ja lentoja on myöhästynyt ja peruttu huonon näkyvyyden vuoksi.

Metsäpalot ovat toistuva ongelma kuivalla kaudella Indonesiassa, sillä indonesialaiset sytyttävät laittomia paloja raivatakseen maata muun muassa palmuöljyviljelmille. Yli sataa ihmistä ja 15 yhtiötä tutkitaan metsäpaloista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi