Ilmastonmuutos tuhoaa muinaismuistoja Yellowstonessa

Intiaanien jälkeensä jättämät esineet ovat säilyneet Kalliovuorten jäässä jopa kymmenen tuhatta vuotta. Nyt jää sulaa ja esineitä uhkaa nopea tuhoutuminen, ellei niitä saada heti talteen ja konservoitua.

Ulkomaat
Vuorenrinne Yellowstonen luonnonpuistossa
Vuorenrinne Yellowstonen luonnonpuistossaUS National Park Service

Jään sulaminen ilmastonmuutoksen vuoksi nostaa Yhdysvaltain Yellowstonen luonnonpuiston uumenista enemmän muinaisesineitä kuin arkeologit ehtivät ottaa talteen. Jäässä on säilynyt myös orgaaninen aine, esimerkiksi puu, joka maassa lahoaa. Sulaessaan esineet tuhoutuvat, elleivät arkeologit ehdi nopeasti hätiin.

Intiaanien esihistoriasta kertovia esineitä pulpahtelee esiin pienistäkin jäätyneistä alueista. Ne ovatkin olleet erityisen oivallisia pakastimia tuhansien vuosien ajan, sillä toisin kuin jäätiköissä, niiden jää ei ole liiku.

Kalliovuorilla jää on luovuttanut muun muassa puukeihäitä, nuolien varsia ja koreja sekä eläinten ruhoja, hyönteisiä ja kasveja, jopa kokonaisia puunrunkoja. Ikää esineillä on kymmenestä tuhannesta vuodesta joihinkin satoihin vuosiin, kertoo WyoFile-uutissivusto.

Intiaaniheimot, muun muassa mustajalat, jättivät maastoon esineiden lisäksi jälkiä nuotioista ja leireistä. Korkealle vuoristoon ihmisiä vetivät riistaeläimet, jotka hakeutuivat syömään kosteudessa kukoistanutta kasvustoa. Sen runsauden vuoksi coloradolaisen vuoristotutkimusinstituutin arkeologi Craig Lee kutsuu aluetta "biologiseksi voimanpesäksi".

Kivi ei ollut kivikauden ainoa materiaali

Kivi- ja saviesineet ovat tavallisimpia esihistoriallisia löytöjä, vaikka tuhansien vuosien takaisen arjen käyttötavara lieneekin ollut enimmäkseen muuta. Jäässä on säilynyt myös sitä: puuesineiden lisäksi tekstiilejä, nahkaa ja turkiksia eli erinomaisia johtolankoja muinaisesta elämäntavasta.

Esineiden ottaminen talteen sulavista jääläikistä alkoi Kanadan Yukonista 2000-luvun alussa, Lee kertoo. Yellowstonessa työhön ryhdyttiin kahdeksan vuotta sitten. Jäiden sulaessa tahti on kiihtynyt kiihtymistään, eikä arkeologian normaaliin harkitun rauhalliseen tahtiin ole aikaa.

Leen mukaan Kalliovuorilla lienee kaikkiaan viitisen sataa jääaluetta, joissa on muinaismuistoja. Yellowstonessa on toistaiseksi tutkittu viisi. Kolme muuta on tarkkailussa, ja kaksi on liian vaikeapääsyisessä paikassa, tutkijat arvioivat.