Luulitko, että teinien hengailu on turhanpäistä joutilaisuutta? Ei pidä paikkaansa, sanoo tutkija

Mitä olisi kauppakeskus ilman hengailevia teinityttöjä? Aikuiset voivat katsoa nuorten joutilaisuutta pahalla, mutta tuoreen väitöksen mukaan hengailu on tärkeä keino osallistua maailmaan. Älä siis tuomitse hengailevia nuoria!

nuoret
Nuoriso hengailee.
Anni Reenpää / Lehtikuva

Kauppakeskukset vetävät nuorisoa kuin hunaja mehiläisiä. Pääkaupungissa Helsingin nuoret ovat kaikkialla, niin Itäkeskuksessa kuin Kampin keskuksessakin. Ajoittain he aiheuttavat häiriötä ja heidät ajetaan ulos. Nuorten osa on olla silmätikkuna aikuisille, joilta usein unohtuu, että he ovat itsekin olleet nuoria.

Nuorten hengailua tutkinut filosofian maisteri Noora Pyyry näkee kuitenkin julkisilla paikoilla tapahtuvan ajanvieton arvokkaana asiana.

– Vaikka hengailua ei useinkaan pidetä yhteiskunnalle merkittävänä, nuorille se on tärkeää osallistumista kaupunkielämään ja ympäröivään maailmaan.

"Parhaimmillaan hengailu onkin haltioitumista"

Usein aikuisten kalenterit on buukattu täyteen. Paikasta A paikkaan B siirrytään kovassa kiireessä. Pyyry huomauttaa, että uudet ajatukset ja oivallukset voivat jäädä syntymättä, kun kaikki on valmiiksi ohjelmoitua. Siksi aikuiset voisivat ottaa nuorten joutilaisuudesta mallia.

– Ihminen tarvitsee päämäärätöntä olemista, aikaa vain olla. Kun on hetkessä kiinni, pystyy luomaan suhdetta maailmaan.

Pyyryn tavoitteena oli tutkia ihmisten muodostamaa suhdetta paikkoihin. Nuorten hengailupaikat tarjosivat tämän kysymyksen selvittämiseen hyvän maaperän.

– Hengaillessaan nuorilla on erilainen tapa olla maailmassa kuin mitä meillä muulloin on. Kun nuorella ei ole tarkkoja suunnitelmia siitä, mitä tehdään seuraavaksi, jää avoimuus sille, että jos tapahtuu jotain yllättävää, voi mennä sen mukana, Pyyry kuvaa.

Joutenolemisessa on se hyvä puoli, että aikaa jää oman ympäristön ihmettelyyn ja tarkkailuun.

– Parhaimmillaan hengailu onkin haltioitumista maailmasta.

Oma koti maailmaan

Nuorten vapaus päättää omista asioistaan kotona, koulussa ja harrastuksissa voi olla hyvin rajattua. Aikuiset valvovat ja asettavat rajat, eikä nuorille useinkaan jää yksityisyyttä.

Kun nuoret hengailevat, kaupunki muuttuu heidän leikkikentäkseen, jossa he saavat olla omalla tavallaan. Käytävien varsilla ja kaduilla notkuessaan nuoret ottavat tilan haltuunsa ja luovat kontakteja.

– Mutta on siinä muutakin kuin vain kavereiden kanssa olemista. Hengailussa on kyse myös siitä, että maailmaan tehdään itselle oma koti, Pyyry sanoo.

Aikuiset voivat ottaa yleisiä paikkoja haltuunsa erilaisten tapahtumien kautta. Esimerkiksi ravintola- ja siivouspäivinä kodin piiriä laajennetaan julkiseen tilaan.

– Nuoret tekevät tätä samaa hengailemalla. Miksi se nähdään negatiivisena asiana, kysyy Pyyry.

Julkinen tila kaupallistuu

Koska Suomen ilmasto rajoittaa uimarantojen, puistojen ja aukioiden käyttöä ajanviettopaikkoina, nuoret hakeutuvat kauppakeskuksiin.

– Se on selvä kehityssuunta, että julkinen tila kaupallistuu. Tämä on kuitenkin ongelma, jossa kansalaisuuden termiä on korvattu kuluttajuudella, jolloin oikeus olla jossakin tulee rahapussin kautta, sanoo Pyyry.

Pyyry on tehnyt tutkimustaan yhdessä teini-ikäisten kanssa, jotka kuvasivat omia hengailupaikkojaan. Kenttätutkimusta tehtiin Helsingissä ja San Fransiscossa.

Väitös esitellään Helsingin yliopistossa 19.9.2015.