1. yle.fi
  2. Uutiset

Palkansaajat ja perjantai – näin mielenilmaus näkyy Keski-Pohjanmaalla

Palkansaajajärjestöt järjestävät perjantaina 18.09. Helsingissä mielenosoituksen hallituksen työelämäpakettia vastaan. Yle Keski-Pohjanmaa raportoi päivän tapahtumista jo kello 06.00 alkaen.

Kotimaan uutiset
Kuvassa UPM Pietarsaaren tehtaiden työntekijä.
UPM:n Pietarsaaren tehtailla alasajo alkaa osittain keskviikkona. Tehdas seisoo perjantaista 06.00 alkaen vuorokauden.YLE / Kalle Niskala

Yle Keski-Pohjanmaan päivittää tähän artikkeliin, miten mielenilmaus näkyy keskipohjalaisten arkielämässä. Mielenilmaus vaikuttaa vaihtelevalla tavalla kaupoissa. Kokkolassa Osuuspankki sulkee Isokadun konttorin kello 15.00 Kela ilmoittaa toimistojensa oleva avoinna. Kouluissa ja päiväkodeissa on tavanomainen perjantai.

Keski-Pohjanmaalla mielenilmaus pysäyttää suuria tehtaita, alueen satamat, postin kuljetukset, junat sekä ainakin osan linja-autoliikenteestä.

Kauppa ja palvelut

Kokkolan osuuspankin Isokadun konttori suljetaan perjantaina klo 15.00 ennakkoon sovitut neuvottelut ja aikavaraukset hoidetaan sopimuksen mukaan. Muut konttorit Kälviällä, Lohtajalla, Evijärvellä ja Teerijärvellä ovat normaalisti avoinna.

Pankinjohtaja Kimmo Peuranto arvioi tiedotteessaan, että Pro suosittelee jäsenilleen poistumista työpaikalta perjantaina klo 15.00. Verkkopalvelut toimivat pääosin normaalisti. Puhelinpalvelussa saattaa olla ruuhkaa.

Kokkolan Halpa-Halli - yhtiön toimitusjohtaja Janne Ylisen mukaan myymälät pidetään avoinna liittoon kuulumattomien työntekijöiden ja esimiesten voimin.

Proviisori Paula Henriksen Kokkolasta muistuttaa lääketoimitusten mahdollisista epävarmuuksista. Apteekkien käyttämien lääketukkujen lääketoimituksissa saattaa kuitenkin olla puutteita. Hänen mukaansa tilattavia ja harvakseltaan meneviä lääkkeitä tarvitsevien kannattaakin varautua ajoissa.

Postin työntekijöiden ammattijärjestö PAU kertoo, että sanomalehtien varhaisjakelua lukuunottamatta kaikki työt pysäytetään työnseisauksen ajaksi, toisin sanoen 06.00-18.00. Arvion mukaan postikonttorit pysynevät kiinni myös 18.00 jälkeen.

Kelan ilmoituksen mukaan toimitot ja puhelinneuvonta palvelevat perjantaina keskipohjalaisia normaalisti. Postinkulun keskeytyminen saattaa kuitenkin hidastaa tukien maksua. – Jos asiakas postittaa työttömyysajan ilmoituksensa Kelaan, hänen kannattaa varautua siihen, että ilmoitus ei todennäköisesti tule ajoissa perille. Tällöin myös työttömyysturvaraha saadaan maksuun myöhässä, kertoo Kela tiedotteessaan.

Koulut

Perjantai on keskipohjalaiskouluissa normaali työpäivä. OAJ:n paikallisosastoi ovat päättäneet, että ne eivät lähde mukaan mielenilmaukseen. Osa antaa jäsentensä päättää osallistumisestaan itsenäisesti. Yleisesti näyttää olevan, että opettajat ovat työssä perjantaina.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvoi tiistaina että kaikki koulut ja lähes kaikki päiväkodit maassa pysyvät auki perjantaina huolimatta palkansaajajärjestöjen mielenilmauksesta.

Liikenne

Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä, mutta ennen aamukuutta lähtevät junat ajetaan perille. Liikenteen keskeytyminen koskee lähi- ja kaukoliikenteen sekä tavaraliikenteen junia.

Kaukoliikenteessä ajetaan perjantain kuluessa noin 80 junavuoroa, ajettavat junavuorot voi tarkistaa vr.fi .-verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kokonaan perutaan noin kaksisataa junavuoroa, ja joitakin junia perutaan osalta matkaa.

Julkinen bussiliikenne pysähtyy osittain koko maassa. Kaikkien mielenilmauksen aikana liikennöitävien vuorojen tiedot löytyvät Matkahuollon aikatauluhausta osoitteesta www.matkahuolto.fi (siirryt toiseen palveluun), kunhan haun tekee oikealla päivämäärällä perjantaille 18.9.

Veteliläinen linja-autoyhtiö O. A. Aho ilmoittaa, että se liikennöi normaaliin tapaan myös perjantaina. Yhtiö hoitaa Perhonjokilaakson alueen koululaisliikenteen, vakiovuoroliikenteen Kokkolan suuntaan sekä Helsinki - Kokkola pikavuoron tavalliseen tapaan.

Pohjolan Matkat ajaa perjantaina kuusi edestakaista vuoroa välillä Oulu- Kokkola. Kokkola – Toholampi -välin kaikki vuorot ajetaan kumpaankiin suuntaan.

Alavieskan, Kokkolan, Suur-Kokkolan, Kalajoen, Kannuksen, Kruunupyyn, Reisjärven, Pihtiputaan ja Haapajärven alueen vuorot ajetaan normaalisti, kuten myös Kokkolan paikallisliikenne. Kokkola 16.15 – Kajaani vuoro ajetaan vain Ylivieskaan saakka. Myös kouluvuorot kulkevat arkiseen tahtiin.

Taksiliiton mukaan ala on valmistautunut pitämään koko kalustonsa ajossa perjantaina erityisesti kaupungeissa. Myös pienemmillä paikkakunnilla on varauduttu mahdolliseen palvelujen kysynnän lisääntymiseen.

– Jos olet aikeissa tehdä taksin ennakkotilauksen perjantaille varmista jo edellisenä päivänä, toimivatko ennakkotilaukset alueellasi poikkeustilanteesta johtuen normaalisti, muistuttaa taksiliitto.

Finavian mukaan esimerkiksi Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä mielenilmaus saattaa näkyä Helsingistä tulevien lentojen viivästymisenä: Verkostolentoasemilla lakon vaikutukset ovat jäämässä näillä näkymin vähäisiksi. Lentoasemien palvelut kyetään pääsääntöisesti tuottamaan. Myös verkostokentiltä lähtevien matkustajien on kuitenkin syytä varautua lentojen viivästyksiin, jos koneet saapuvat Helsinki-Vantaan ruuhkautumisen takia myöhässä.

Ulkomaille matkustaville Finavialla on lisäohjeita (siirryt toiseen palveluun).

Satamat

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton osallistuminen mielenilmaukseen pysäyttää satamat myös Kokkolassa ja Pietarsaaressa.

Kokkolassa vaikutuksia on erityisesti sataman maaliikenteeseen. Pietarsaaressa vaikutuksia on taas sekä laiva- että maaliikenteeseen.

Sairaala

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan työntekijät, muun muassa hoitajat ja lääkärit, eivät osallistu mielenilmaukseen työajalla eli sairaalan toimintoihin ei tule mitään muutoksia.

Teollisuus

Ainakin Kokkolan suurimman yksityisen työnantajan eli sinkkitehdas Bolidenin työntekijät marssivat ulos perjantaina 11.00. Mielenilmaus kestää iltapäivälle saakka kello neljään. Tehdasta ei ajeta alas, vaan se käy niin sanotusti tyhjäkäynnillä.

Kokkolan suurteollisuusalueella sijaitsevan Yaran rehutehtaan ja kaliumsulfaattitehtaan tuotantoon mielenilmaus ei vaikuta. Myös Freeport Coboltin tehdas pyörii normaalisti.

UPM Pietarsaaren tehtailla lähdetään mukaan perjantain mielenilmaukseen. Alasajo alkaa osittain jo keskiviikkona. Varsinainen mielenilmaus kestää perjantain aamukuudesta lauantain aamukuuteen.

Poliisi

Poliisit ovat töissä normaalisti koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Yksikään virkasuhteessa oleva poliisi ei osallistu perjantain mielenilmaukseen. Pääkaupunkiseudulla osa poliiseista puolestaan osallistuu.

Päivähoito

Keskiiviikon tietojen mukaan mielenilmauksella ei ole vaikutuksia päivähoitoon. – Kyllähän siitä (mielenilmauksesta) täällä puhutaan, mutta ei sen kummempaa, kertoo viesti eräästä kunnasta.

Varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Kai Kytölaakso Kokkolasta sanoo, että päivähoito toimineen normaaliin tapaan.

– Kokkolan OAJ on ilmoittanut, ettei se osallistu mielenilmaukseen. Myöskään muilta ammattiryhmiltä ei ole ei ole tullut viestiä, joka muuttaisi tilanteen.

Lue seuraavaksi