1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Berliini

Näkökulma: Voi kaaos ja mullistus!

Historia on järjetön tapahtumaketju, jonka merkkipaaluja ovat kaatuvat rakennelmat. Toimittaja Mauri Tikkamäki pohtii, mitä vuodesta 2015 tulevaisuudessa muistetaan.

Missä olit, kun Berliinin muuri murtui?Mitä teit kun kaksoistornit romahtivat?

Historia on tapahtumaketju, jonka merkkipaaluja ovat kaatuvat rakennelmat.

Kävin vuonna 1988 Berliinissä, sekä itä- että länsipuolella. Itä-Berliinissä oli rauhallista ja rautatieasemalla sai sämpylän, joka oli vähän niin kuin hot dog. Oluttakin oli. 

Itäsaksalainen rajavirkailija koppalakissaan herätti pelkoa. Oli ilo iskeä suomalainen passi pöytään. En olisi uskonut, että vuoden päästä tuokin naama etsisi muita tehtäviä.

Koulun historiankirja antoi ymmärtää, että maailmassa on ongelmia, mutta että niistä selvitään kun ihminen kehittyy ja maailmassa tieto lisääntyy. Ihminen viisastuu ja sodat väistyvät. Ja niinhän siinä kävikin – kylmä sota lakkasi.

Eräänä päivänä tuli arabikevät. Niin sitä pitää, diktaattorit vain pois viralta. Länsimaista sinne oli markkinoitu apparaattia, jonka nimi on demokratia. Siinä vaan oli liian monimutkainen manuaali ja se oli väärällä kielellä. Eikä sille löytynyt pistorasiaa. Seurauksena oli valtatyhjiö, joka täyttyi brutaalilla väkivallalla.

Mitä sinä tekisit, jos oveen kolkutettaisiin pyssynperällä?

Öljykö se oli, joka kaiken sai aikaan? Aiheutti ilmastonmuutoksenkin.  Minäkin liikun autolla. Yhtenä monista.

Eihän tämä näin pitänyt mennä.

Kriisiä kriisin päälle, kaaosta ja mullistusta. Voi olla, että siirtolaisuus Afrikasta Eurooppaan, napajäätiköiden sulaminen tai Kiinan talousvaikeudet ovat asioita, joita mainitaan kun tulevaisuudessa puhutaan "vuoden 2015 käänteestä". Baalin temppelin räjäytyksen äänikin kuuluu kauas.

Eikä tässä kaikki: repäiseekö tuottavuusloikka Suomessa muutakin kuin ay-väen pelihousut? Henkilökohtainen ikäkriisi on siinä kuin kyynel meressä.

Historian ennustaminen on mahdollista ja joskus voi osua oikeaankin. Mutta mitään järkeä ei tapahtumain kulussa ole – saatikka älykästä suunnittelua.

Kumotkaa väitteeni ja pelastakaa päiväni.