Kimppakyytejä järjestellään somessa – ylioppilaskirjoituksiin matkataan mopoautokimpalla

Palkansaajajärjestöjen perjantainen mielenilmaus uhkaa hiljentää joukkoliikenteen ja tilanne on saanut ihmiset etsimää kimppakyytiä sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Mopoauto ja mopoja
Yle

Joukkoliikenne ei kulje juhlapyhäisinkään työvuorojen mukaan, joten sairaanhoitopiirin henkilöstö on tottunut järjestelemään töihin pääsynsä.

Raija Ruoranen

Bussi ei kulje, juna ei jyskytä ja lähinaapurikin matkaa autollaan eri suuntaan. Töihin olisi kuitenkin mentävä, perjantainakin. Apu perjantain työmatkan kanssa tuskaileville voi löytyä sosiaalisesta mediasta.

Palkansaajajärjestöjen perjantainen mielenilmaus hiljentää joukkoliikenteen monin paikoin ja tilanne on saanut ihmiset etsimään kimppakyytiä sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi Kimppa.net (siirryt toiseen palveluun)-sivustolle kymmenet ihmiset ovat ilmoittaneet kimppakyytejä eri puolilta Suomea.

Myös Lukiolaisten Liiton Facebookiin perustamaan (siirryt toiseen palveluun)kyytipalvelu (siirryt toiseen palveluun)un (siirryt toiseen palveluun) on perustettu alasivuja pirkanmaalaiskuntien lukioiden. #kyytikirjoituksiin -nimellä kulkevassa palvelussa voi etsiä tai tarjota lukiolaisille kyytiä ylioppilaskirjoituksiin perjantaiksi 18. syyskuuta.

Kangasalalla ruotsin kirjoituksiin valmistaudutaan luottavaisin mielin. Kangasalan lukion apulaisrehtori Tommi Helminen arvioi, että kimppakyytiporukat on jo luotu ja suurin osa abeista taittaa matkan kirjoituksiin mopoautolla.

– Kauempaa tulevat ovat jo aiemminkin joutuneet järjestelemään kyytinsä. Meillä on piha täynnä mopoautoja ja nehän ovat nyt kulkemisessa niin kuin maantapa, sanoo lukion apulaisrehtori Tommi Helminen.

Tays pyörii normaalisti perjantaina – "bussit eivät kulje muulloinkaan työvuorojen mukaan"

Sairaalatoiminnot pyritään hoitamaan Pirkanmaalla normaalisti perjantaina, vaikka joukkoliikenteen seisaus uhkaa katkaista työmatkaliikenteen. Tampereen yliopistollisella sairaalalla on käytössään sisäinen kimppakyytipalvelu, mutta sen aktivoimiseen ei ole nyt nähty tarvetta.

Osa julkista liikennettä käyttävästä henkilöstöstä joutuu etsimään vaihtoehtoista kyytiä työpaikalle. Henkilöstön kehittämispäällikkö Raija Ruoranen pitää todennäköisenä, että moni hoitaja ja lääkäri taittaa työmatkansa perjantaina pyörällä, kimppakyydissä tai omalla autolla.

– Joukkoliikenne ei kulje juhlapyhäisinkään työvuorojen mukaan, joten sairaanhoitopiirin henkilöstö on tottunut järjestelemään töihin pääsynsä. Tottakai tulee olemaan haasteellista, mutta ei tämä ole työmatkojen kannalta mitenkään poikkeuksellinen tilanne, Ruoranen sanoo.

Suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön, Tehyn jäsenet eivät poistu työpaikoiltaan mielenilmauksen ajaksi.

– Lähtökohtaisesti meillä ei ole tiedossa dramaattisia vaikutuksia. Meillä on normaali toiminta myös perjantaina, Ruoranen kertoo.

Ruorasen mukaan potilaiden hoito turvataan ensisijassa, jos jotain yllättävää ilmaantuisikin.

– Sellainen vaihtoehto, että palveluita peruutettaisiin on viimeisenä järjestyslistana, kyllä me ensisijaisesti pyritään organisoimaan se työpaikalle pääseminen.