1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laura Huhtasaari

Näkökulma: Ei me olla apinoita, sanoi kansanedustaja

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) on villinnyt somen päivityksillään, joissa hän kiistää evoluution eli lajien kehittymisen muista lajeista. Opettajana työskennelleen Huhtasaaren käsitykset eivät selity pelkällä uskonnollisuudella vaan tieteen tulosten vastustamisen taustalla on myös poliittinen ideologia, toimittaja Antti Laakso arvioi.

Antti Laakso Kuva: Yle

Nyt sekin sitten on nähty.Opettajan pitkän ja laadukkaan koulutuksen saanut kansanedustaja on ryhtynytvastustamaan (siirryt toiseen palveluun)koko länsimaisen ihmiskäsityksen perustaa.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan perussuomalaisjäsen Laura Huhtasaari räjäytti some-pankin (siirryt toiseen palveluun) päivityksellään, jossa hän esitteli käsityksiään evoluutiosta:

Kehitysopin mukaan nytkin pitäisi olla kehitysvaiheessa olevia ‘puoli-apina-ihmisiä’ jossakin, ei kuitenkaan ole. Apinat syntyvät aina apinoina niinkuin kaikki muutkin lajit. Ihminen syntyy aina ihmisenä.

On suorastaan hämmästyttävää, miten suomalaisesta koulujärjestelmästä voi edelleen päästä läpi oppimatta esimerkiksi biologiasta edes perusasioita. Vielä hämmentävämpää on, että kreationistisilla ajatuksilla pääsee läpi myös opettajankoulutuksesta.

Huhtasaari on tähän asti profiloitunut kovaäänisenä turvapaikanhakijoiden ja islamin vastustajana. Hän on selittänyt islamin pelkoaan muun muassa islamin opillisella takapajuisuudella. Evoluutiokäsityksissä Huhtasaari löytäisi varmasti paljonkin yhteistä tiukan linjan islamistien kanssa:

"Se nyt vaan on niin, että ihmiset eivät ole eläimiä, eikä eläimiä koskaan olleet. On ihan mahdoton teoria, että eläimistä tai eläimestä ajan saatossa tulisi ihminen. ---  Ei näin täydellistä ja järjestelmällisestä maailmaa synny ihan vahingossa luonnonoikkuna, kuten esim ihminen? Vaikka en uskoisi Jumalaan, en kyllä uskoisi Darwiniakaan."

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kansanedustajan käsityksiäei tässä kannata alkaa sen enempää ruotia. Jos joku haluaa uskoa, että aurinko kiertää maata tai maapallo on 6 000 vuotta vanha, kyse on yleensä erittäin voimakkaasta ideologiasta.

Mutta mistä ideologiasta? Pelkkä uskonnollisuus ei Huhtasaaren näkemyksiä selitä, sillä esimerkiksi luterilaiset papit ovat jo vuosikymmeniä sitten lakanneet vastustamasta biologian tutkimustuloksia.

Yhdysvalloissa asunut ja Atlantin takana erittäin tiheään vieraileva kansanedustaja on ennenkin esitellyt republikaanien oikeaa laitaa lähentyviä ajatuksiaan. Vankeusrangaistukset Huhtasaari koventaisi Yhdysvaltain tasolle, ja luokkahuoneisiin pitäisi hänen mielestään saada Suomen liput. Islamiin Huhtasaari suhtautuu intohimoisen kielteisesti.

Politiikan tutkimuksen kannalta Satakunnan sarahpalinin (siirryt toiseen palveluun) viimeaikaiset avaukset tuovatkin kiinnostavan piirteen suomalaiseen politiikkaan: USA:n republikaanisuus on saapunut Pohjolaan. Odotan seuraavia some-päivityksiä innolla.