Korkein oikeus: Pikavipin jättimäinen viivästyskorko kohtuuton

Lahtelaismiehen pikavipin viivästyskorko kohosi lähes 120 prosenttiin. Perintäyhtiö peräsi lainaa ja viivästyskorkoa oikeusteitse. Korkein oikeus on kuitenkin hylännyt vaatimuksen kohtuuttomana pitämästään viivästyskorosta.

Kotimaa
Satasen euroja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Perintäyhtiöllä ei ole oikeutta vaatia pikaluotosta jättimäistä viivästyskorkoa. Korkein oikeus on hylännyt perintäyhtiön vaatimuksen pikavipille maksettavasta lähes 120 prosentin viivästyskorosta.

Lahtelaismies sai 2 000 euron suuruisen pikaluoton internetistä, mutta hän ei pystynyt maksamaan sitä. Sen jälkeen luoton antanut yritys myi saatavansa perintäyhtiölle, joka nosti velallista vastaan oikeusjutun Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Oikeudessa perintäyhtiö vaati takaisin lainapääomana noin 2 800 euroa sekä 118,80 prosentin viivästyskorkoa 180 vuorokauden ajalta.

Mies ei vastustanut kannetta, mutta oikeus hylkäsi viivästyskorkoa koskeneen vaatimuksen lakisääteistä viivästyskorkoa ylittävältä osalta. Lain mukaan viivästyskorko on tällä hetkellä 7,5 prosenttia.

Itä-Suomen hovioikeus piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

KKO: Kohtuuttomat ehdot eivät sido kuluttajaa

Perintäyhtiö ei tyytynyt tuomioon, vaan vei asian korkeimpaan oikeuteen. KKO ottikin tapauksen tutkittavakseen kuluttajasopimusten kohtuuttomia ehtoja koskevan direktiivin vuoksi.

Ratkaisussaan KKO katsoo, että lahtelaismiehen tapauksessa viivästyskorko perustui sovittuun luottokorkoon. Korkojen ehdot eivät olleet selkeät ja ymmärrettävät, ja ne olivat kuluttajan kannalta kohtuuttomia.

KKO:n mukaan kohtuuttomat ehdot eivät sido kuluttajaa, joten perintäyhtiön vaatimus viivästyskorosta on ollut perusteeton.