1. yle.fi
  2. Uutiset

Roikkuuko kaapissasi aito 80-luvun rotsi? Apulanta-elokuvan puvustajalla olisi asiaa

Apulannasta kertovan elokuvan kuvaukset alkavat pian. Elokuva sijoittuu suurelta osin Apulannan jäsenten Heinolassa viettämiin nuoruusvuosiin. Ajanmukaisten vaatteiden löytyminen on ollut hankalaa, koska trendikkäät kasaritakit maksavat edelleen maltaita.

elokuvat
Riia Lampinen ja aito kasaritakki
Puvustaja Riia Lampisen mukaan hän olisi päässyt 80-luvun lopulla ihmisryhmän kermaan tämä takki yllään.Vihtori Koskinen / Yle

Apulanta-elokuvan puvustajalla Riia Lampisella pitää kiirettä.

Teit meistä kauniin -elokuva aiotaan hänen mukaansa toteuttaa suurella intohimolla, eikä mutkia oiota. Intohimolla tekeminen näkyy Lampisen mukaan muun muassa siinä, että elokuvan puvustus hoidetaan suurelta osin aidoilla 1980-luvun lopun ja -90-luvun alun vaatteilla.

Vaatteiden löytäminen on osoittautunut kuitenkin yllättävän hankalaksi.

– Takkien löytäminen on ollut vaikeinta. Jos halusi olla cool kahdeksankymmentäluvulla, piti olla tietynlainen värikäs O’neillin takki tai nahkarotsi.

Lampinen on tuntenut Apulanta-yhtyeen jäsenet parikymmentä vuotta. Bändin pukeutumiseen Lampinen on vaikuttanut vuosikymmenten ajan, sillä hän on työskennellyt Apulannan hovipuvustajana pitkään.

Elokuvan puvustamiseen ei kuitenkaan riitä, että tuntee bändin pukeutumistyylin kuin omat taskunsa. Apulannan alkuvuosiin Lampisenkin on pitänyt tutustua pintaa syvemmältä.

– Olen saanut onneksi paljon luokkakuvia lainaan heinolalaisilta kavereilta. Kuvat ovat olleet merkittävässä roolissa puvustuksen suunnittelussa.

– Luokkakuvissa näkyy hienosti esimerkiksi se muutos, kun siirrytään 1980-luvulta 1990-luvulle. Collegepaidat alkoivat pikkuhiljaa vaihtua flanellipaitoihin ja niin edelleen, Lampinen kertoo.

Takki määritteli, olitko cool vai tavis

Nuorisoporukoiden kermaan pääsy vaati 1980–90-lukujen taitteessa monen sadan markan satsauksen.

Monissa perheissä ei ollut varaa ostaa satojen markkojen hintaisia takkeja hetken mielijohteesta. Jos kuitenkin onnistui hankkimaan merkkitakin, pääsi automaattisesti piireihin.

Kun sai merkkitakin, pääsi ihmisryhmän kermaan.

Riia Lampinen

– Ne rotsit maksoivat ihan älyttömästi siihen aikaan. Omat kaverini säästivät pitkään, jotta pystyivät ostamaan tarpeeksi makeat rotsit. Kun sai merkkitakin, pääsi ihmisryhmän kermaan.

– Itselläni ei ollut koskaan varaa ostaa merkkirotsia, Lampinen muistelee.

Elokuvaan ei saa puvustajan mukaan aitoa henkeä ilman riittäävää määrää aitoja kasaritakkeja.

– Takit kertovat paljon siitä ajasta. Ne määrittelivät ihmisryhmiä hyvin, eli olitko cool vai et.

Viisisataa markkaa muuttui viideksisadaksi euroksi

Samoista kahdeksankymmentäluvulla coolin leiman ansainneista takeista maksetaan edelleen suuria summia. Lampisen mukaan 80-luku näkyy tämän hetkisessä katumuodissa vahvasti.

Se on huomattu myös vaatteiden hinnoittelussa.

Ne määrittelivät ihmisryhmiä valtavan hyvin, eli olitko cool vai et.

Riia Lampinen

– Ulkomaisilla kirpputorisivustoilla ja nettihuutokaupoissa on tullut takkeja vastaan, mutta niistä saatetaan pyytää jopa viittäsataa euroa. Kotimaisilta kirppareilta niitä takkeja ei ole juurikaan löytynyt. Ne viedään ilmeisesti heti käsistä.

Elokuvaa varten puvustaja Lampinen on haalinut aitoa vaaterekvisiittaa Facebookin avulla. Tuttavat ovat kiitettävästi kiikuttaneet aitoja 80-luvun merkkitakkeja, mutta muutamia takkeja olisi hyvä hänen mukaansa vielä löytää.

Myös kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat tulleet Lampiselle elokuvaprojektin myötä hyvin tutuiksi.

– Minulla on sopimus muutaman kierrätyskeskuksen ja kirpputorin kanssa, että pääsen penkomaan heidän varastojaan ennen, kuin he laittavat tavaroita myyntiin. Sieltä on löytynyt joitakin helmiä.

Ei kai Leviksiä ole unohdettu?

1980–90-lukujen muodista puhuttaessa Levisten ohittaminen on mahdotonta. Kaikilla piti olla Levikset, myös Heinolassa.

– Levikset ovat tietysti keskiössä tuosta ajasta puhuttaessa. Ne olivat totta kai hyvin merkityksellisiä tuohon aikaan.

Levisten haaliminen elokuvan rekvisiitaksi on ollut helppoa.

– Vanhoja Leviksiä on löytynyt yllättävän hyvin kirppareilta. Ne määrittelivät myös aika tehokkaasti ihmisen cooliutta.

– Levisten hankkiminen oli aikoinaan yhtä suuren työn takana kuin merkkitakkien. Väitän, että jokainen tuohon aikaan nuoruuttaan viettänyt muistaa omat ensimmäiset Leviksensä, Lampinen naureskelee.

Lue seuraavaksi