Tyttöjen ja poikien rasistinen käytös nousussa – tyly ohje vanhemmille

Väestöliiton Poikien puhelimeen on tullut viime viikkoina runsaasti puheluita, joissa pojat käyttäytyvät hyvin rasistisesti. Väestöliitto ja myös koulut neuvovat vanhempia kiinnittämään huomiota omaan kielenkäyttöönsä lasten kuullen.

Kotimaa
Lapsen silhuetti.
Yle

Rasistinen käytös lasten ja nuorten keskuudessa on lisääntynyt. Väestöliiton Poikien puhelimeen on tullut syksyn aikana selvästi aiempaa enemmän puheluita, joissa soittajat käyttäytyvät rasistisesti ja aggressiivisestikin.

– On melkoista vihapuhetta, haukkumista ja dissaamista. Puheluissa yritetään nälviä muita yhteiskuntaluokkia ja eri kansallisuuksia. Herjaavat puhelut ovat lisääntyneet selvästi kesätauon jälkeen koulujen alettua, kertoo psyko- ja seksuaaliterapeutti, poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen Väestöliitosta.

Poikien puhelimeen soittavat ovat noin 13-14-vuotiaita, mutta joukossa on myös alakouluikäisiä ja toisaalta lukioikäisiä. Lehtonen arvioi, että nuorten käytökseen vaikuttavat yleinen ilmapiiri ja rajuna käyvä pakolaiskeskustelu.

– Pojat lukevat uutisia ja mielipiteitä netistä, samoin kotona ihan varmasti pohditaan nykytilannetta. Sitä tulee joka tuutista. Ikävää on se, että se kaikkein näkyvin ja kuuluvin keskustelu on monesti se, joka poikia säväyttää.

Oma kieli ja ajatukset pitäisi siivota ja miettiä, miten asiat esittää. Esimerkin voima on tämänikäisille valtava.

Mika Lehtonen

Terävää kielenkäyttöä koulussa

Myös kouluissa on pantu merkille, että rasistinen käytös on lisääntynyt ja kielenkäyttö terävöitynyt. Esimerkiksi Kouvolassa kehitys on kuitenkin tapahtunut pidemmällä ajalla, ei nyt vellovan pakolaiskeskustelun seurauksena.

– Otetaan kantaa rumilla sanoilla ja hyvinkin railakkaasti. Teräviä kommentteja tulee niin muille oppilaille, vanhemmille kuin opettajillekin. Rasistista käytöstä esiintyy, vaikka sille on nollatoleranssi. Ylipäänsä erilaisuuteen tartutaan negatiivisella tavalla, sanoo Kouvolan peruskoulujen erityisen tuen päällikkö Pirjo Piiroinen.

Maahanmuuttajataustaisille lapsille huudellaan asiattomuuksia, joihinkin on voitu käydä myös käsiksi. Piiroinen tapasi jokin aika sitten sattumalta maahanmuuttajaperheitä, jotka kertoivat lastensa ongelmista.

– Tuntuu, että rasistista käytöstä esiintyy etenkin koulumatkoilla. Maahanmuuttajaperheiden vanhemmat kertoivat, että lapset joutuvat tulemaan eri reittiä kotiin koulusta, jotta eivät joutuisi näihin tilanteisiin.

Malli tulee kotoa

Piiroinen toivoo, että aikuiset opettelisivat puhumaan ajan ilmiöistä asialliseen sävyyn.

– Lapset ja nuoret eivät ole irrallinen osa yhteiskuntaa. Vaikka suurin osa heistä käyttäytyy hyvin, nämä puheenaiheet näkyvät aina jollakin prosentilla. Kriittisiä mielipiteitä saa olla, mutta asioiden käsittely asiallisesti hälventää ennakkoluuloja.

Myös Väestöliitto kehoittaa vanhempia puuttumaan huonoon käytökseen ja kiinnittämään huomiota omiin puheisiinsa kotona. Hyvä asia on, että nuoren pojan asenteisiin voi vielä vaikuttaa. Jos asiaan ei puututa, mielikuvat voivat vahvistua aikuiseksi kasvaessa.

Lapset joutuvat tulemaan eri reittiä kotiin koulusta, jotta eivät joutuisi näihin tilanteisiin.

Pirjo Piiroinen

– Oma kieli ja ajatukset pitäisi siivota ja miettiä, miten asiat esittää. Esimerkin voima on tämänikäisille valtava. Jos on sanonut jotain kärkevästi, voi ottaa asian uudestaan puheeksi ja sanoa, että en tarkoittanut ihan niin tai että se on huono tapa kertoa asioita. Että jos esität asian noin, sinua ei ehkä kuunnella.

Poikien puhelimessa soittajien annetaan remuta hetken aikaa rauhassa, sillä usein taustalla on kuitenkin ihan asiallisia kysymyksiä.

– Meidän tekniikkamme on, että annetaan heidän pitää hauskaa. Jos se menee pelkäksi huudoksi, sanomme, ettei tämä puhelu mene nyt eteenpäin, soita myöhemmin uudestaan. Usein käy niin, että joku soittaa myöhemmin yksin. Hän voi pahoitella aiempaa soittoa, ja kertoa, että nyt minulla olisi kysymys.

Väestöliiton blogi: Mediahuuto opettaa poikia vihaamaan ja pelkäämään (siirryt toiseen palveluun)