Teollisuustyöntekijät väläyttävät liittokierrosta: Palkkamaltin jatkolle ei edellytyksiä

Teollisuuden palkansaajat rasvaavat jo lakkokonettaan ensi vuoden palkkaneuvotteluja silmällä pitäen. TP pitää hallituksen toimia ja EK:ta esteenä laajan palkkamaltin jatkolle.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Teollisuuden palkansaajat kertovat valmistautuvansa liittokierrokselle seuraavissa palkkaneuvotteluissa.

TP toteaa tiedotteessaan, ettei laajan palkkamaltin jatkamiselle löydy sopimuskumppaneita. Myöskin paikallisen sopimisen edellyttämä luottamus uhkaa haihtua savuna ilmaan Sipilän hallituksen toimien takia.

TP:n jäsenliitot puuhaavat parhaillaan yhteistä perinteiset keskusjärjestörajat ylittävää neuvottelu- ja työtaisteluvalmiutta.

Liitto katsoo, että laajat sopimukset ovat syntyneet teollisuuden palkansaajien tuella, koska erityisesti he ovat kokeneet viennin ahdingon nahoissaan työttömyytenä tai sen uhkana.

– Näyttää siltä, ettei tälle linjalle ole löydettävissä jatkoa. Nyt EK ajaa liittokierrosta samalla, kun hallitus hyökkää palkansaajia vastaan kääntämällä lait suojaamaan vahvempaa osapuolta. Palkansaajat eivät voi yksin ylläpitää sopimusyhteiskuntaa, jos meille ei löydy siihen kumppaneita, sanoo TP:n varapuheenjohtaja Pertti Porokari.

Teollisuuden palkasaajien puheenjohtaja Jorma Malinen pitää kuitenkin vielä ovea auki neuvotteluille, kunhan hallitus luopuu työehtojen heikennyksistä.

– Yhteisille ratkaisuille Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi voi löytyä uudenlaista tilaa, jos pakkolainsäädännöstä luovutaan ja kiristyksiä harkitaan uudelleen. Mukaan tarvitaan myös aidosti tuottavuutta ja joustavia työaikamalleja edistäviä toimia. Tämä olisi kaikkien yhteinen etu, painottaa Malinen.

Teollisuuden palkansaajien suurimmat jäsenliitot ovat Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Tekniikan Akateemiset, Insinööriliitto sekä Teollisuusalojen ammattiliitto. TP edustaa noin 750 000 teollisuuden työntekijää SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta.