1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinkiin halutaan basaarialue – Tallinnan satamista mallia?

Basaari antaisi maahanmuuttajille mahdollisuuden työllistyä ja tulla osaksi yhteiskuntaa, katsoo valtuustoaloitteen basaarista tehnyt kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies.

Kotimaan uutiset
Idän Basaari Turun Varissuolla
Idän Basaari Turun Varissuolla.YLE Turku

Helsinki saattaa saada lähivuosina basaarialueen. Kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok) jätti viime viikon keskiviikkona pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kaupunki toimii aloitteentekijänä basaarialueen perustamiseksi Helsinkiin.

Aloitteen allekirjoitti 43 valtuutettua eli valtuuston enemmistö. Allekirjoittajia oli kaikista valtuustoryhmistä.

Koulumies katsoo aloitteessaan, että basaarilla voitaisiin kannustaa heikoimmin työllistyviä väestöryhmiä yrittäjyyteen.

– Basaari olisi matalan kynnyksen mahdollisuus työllistyä väestöryhmille kuten esimerkiksi maahanmuuttajille, jotka eivät löydä töitä. Tällä (basaarilla) tehtäisiin kauppapaikan perustaminen myös mahdollisimman edulliseksi. Siellä he voisivat myydä tavaroita ja palveluja.

– Kun Helsinkiin nyt joka tapauksessa tulee paljon pakolaisia, heille täytyy heti yrittää antaa mahdollisuus aktivoitua ja tulla osaksi yhteiskuntaa. Kotoutumista pitää edistää, näkee Koulumies.

Myös suomalaisille

Koulumies on laskenut, että Helsingistä löytyy oikeanlainen väestöpohja basaarin perustamiselle.

– Jo nykyään 56 prosenttia maahanmuuttajien yrityksistä toimii Uudellamaalla. Maahanmuuttajien yritykset keskittyvät pääasiassa palvelualoille. Muualla Suomessa he toimivat korostetusti ravintola-alalla, mutta Uudellamaalla tärkeimpiä toimialoja ovat kauppa ja liike-elämän palvelut.

Koulumies kuitenkin muistuttaa, että basaarialuetta ei olisi rajattu minkään tietyn kansallisuuden käyttöön.

– Myös vaikeasti työllistettävät suomalaiset voisivat mennä sinne yrittäjiksi.

Turisteilta rahat pois

Koulumiehen mukaan basaarialueen ei tarvitsisi olla kiinteä kauppahalli, vaan se voisi olla aluksi vain purettava, tori-tyyppinen alue. Aloitteessa jätetään vielä auki basaarialueen sijainti.

– Kaupungin kuuluu etsiä sille hyvä paikka mahdollisimman vilkasliikenteisestä paikasta.

Koulumies silti väläyttää, että mallia basaarille voitaisiin hakea Tallinnasta, jossa on "satamat täynnä halleissa toimivia basaareja".

– Kun turisti menee sinne, on tehokkaita tapoja ottaa heiltä rahat pois. Myös esimerkiksi Lissabonissa on tämän tyyppisiä paikkoja.

Edellinen basaari kaatui tilanpuutteeseen

Koska valtuustoaloitteen takana on enemmistö valtuutetuista, Koulumies katsoo, että sillä on tavallista suuremmat mahdollisuudet mennä läpi.

– Silloin kun enemmistö valtuutetuista on taustalla, virkamiesten on pakko ottaa aloite vakavasti.

Koulumies kertoo, että monet maahanmuuttajat ovat kertoneet olevansa iloisia basaari-ideasta.

– He olivat iloisia siitä, että heidät on huomioitu kaupungin päätöksenteossa.

Basaari-idea ei ole Helsingissä aivan uusi. Vuonna 2012 vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen ehdotti etnisten ja eksoottisten tuotteiden kauppahallia Itäkeskukseen. Kauppahalli kaatui kuitenkin tilojen puutteeseen.

Koulumiehen valtuustoaloite matkaa seuraavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, jonka jälkeen sillä on edessä eri virastojen kierros.

Lue seuraavaksi