1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Toinenkin Pohjois-Ruotsin kunta liikekannalle kaivoksen tieltä – sata taloa joudutaan purkamaan Jällivaarassa

Pohjois-Ruotsin Malmbergetissä joudutaan purkamaan ja siirtämään toistasataa asuntoa kaivoksen vuoksi. Kaivosyhtiö LKAB:n mukaan mittauksissa on todettu alueella maanalaisia muutoksia.

Ulkomaat
Ilmakuva Malmbergetista Gällivaarassa Pohjois-Ruotsissa. Kuvassa näkyy LKAB:n kaivos.
LKAB / Fredric Alm

Pohjois-Ruotsissa toinenkin kunta joutuu liikekannalle kaivoksen tieltä. Kaivosyhtiö LKAB on ilmoittanut joutuvansa siirtämään osan Malmivaaran itäisistä kunnanosista maanalaisten muutosten vuoksi.

Kiirunassa koko keskusta siirtyy LKAB:n kaivoksen tieltä. Jällivaaran kuntaan kuuluvassa Malmivaarassa (Malmberget) voidaan joutua siirtämään enimmillään 160 taloa kaivoksen aiheuttamien maaperämuutosten tieltä vuoteen 2019 mennessä.

Kaivosyhtiö kertoi asiasta tiistaina (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan jo aiemmin todettuja maaperämuutoksia on tutkittu tarkemmin ja nyt on käynyt ilmi, että niinsanotun Fabianmalmion louhiminen on aiheuttanut alueella ennalta odottamattomia muutoksia.

Muutto koskee osaa Malmivaaran itäisistä asuinalueista. Kaivosyhtiö ostaa talot ja siirtää ne muualle. Tässä vaiheessa asia koskee vajaata sataa yksityistä kiinteistöä ja noin 120 huoneistoa, kertoo SVT Nordnytt (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiön mukaan muutokset eivät aiheuta vaaraa alueella liikkuville tai esimerkiksi maaperän romahtamista kaivosonkaloihin ei ole odotettavissa. LKAB kuvailee tilannetta niin, että alueen maaperä liikkuu hitaasti sivusuunnassa.

Lue seuraavaksi