Putin puolustaa Venäjän sotilaallista tukea Syyrian hallitukselle

Syyrian sisällissodassa on kuollut 240 000 ihmistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Sergei Karpukhin / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että ääri-islamistista Isis-järjestöä on mahdoton kukistaa ilman Syyrian hallituksen apua. Hän sanoo myös, että Venäjä aikoo jatkaa Syyrian hallituksen sotilaallista tukemista.

– Me tuemme Syyrian hallitusta sen taistelussa terroristien aggressiota vastaan. Me tuemme sitä välttämättömällä sotilaallisella tuella ja aiomme jatkaa sitä, Putin sanoi alueellisessa turvallisuuskokouksessa Tadžikistanissa.

Yhdysvallat on epäillyt, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukeaan Syyriaan. Tiedustelulähteiden mukaan se on sijoittanut merijalkaväen sotilaita, tykistöä ja taistelupanssarivaunuja Latakian lähelle rakennettavan lentotukikohdan tuntumaan Syyriassa. Venäjä on kiistänyt sotilastuen lisäämisen.

Putin on tiistaina myös sivuuttanut väitteet, että Venäjän tuki al-Assadille olisi käynnistänyt pakolaisvirran Eurooppaan.

– Mikäli Venäjä ei olisi tukenut Syyriaa, maan tilanne olisi vielä huonompi kuin Libyan ja pakolaisten virta olisi vielä suurempi, Putin kuittaa.

Syyrian sisällissota käynnistyi rauhanomaisesti alkaneista hallituksen vastaisista mielenosoituksista maaliskuussa 2011. Hallitus kukisti mielenosoitukset verisesti ja maa on ajautunut sisällissotaan, jossa taistelee useita eri osapuolia.

Sisällissodassa on kuollut 240 000 ihmistä. Neljä miljoonaa ihmistä on lähtenyt ulkomaille pakolaisiksi. Maansisäisiä pakolaisia on noin 7,6 miljoonaa.