Turvapaikanhakijoita virtaa Pirkanmaalle – vastaanottokeskukset täynnä

Esimerkiksi tiistaina Tampereelle tuli sata turvapaikanhakijaa puoleen päivään mennessä. Pirkanmaan nykyisissä vastaanottokeskuksissa ei ole kohta enää tilaa. Tulijoita saatetaankin majoittaa Kaivannon sairaalaan Kangasalle jo viikonloppuna.

turvapaikanhakijat
Miehiä jonossa vastaanottokeskuksen aulassa
Yle

Tampereelle saapui tiistaina noin 100 turvapaikanhakijaa puoleen päivään mennessä. Poliisi odottaa hakijamäärän kasvavan päivän aikana.

Isoin osa Tampereelle saapuneista kuljetettiin aamulla Torpan kurssikeskukseen Ylöjärvellle, osa suoraan Pohjois-Suomesta saapuvilta junilta. Torpalla majoittuu tällä hetkellä 170 ihmistä. Suurin osa heistä on Irakista, mutta joukossa on myös Afganista tulleita.

Torstaina seurakuntien hätämajoitus siirtyy Julkujärven leirikeskukseen, jonka majoituskapasiteetti on 50.

Tampereen kaupunki varautuu hätämajoittamaan turvapaikanhakijoita Kaupin sairaalaan ja sen lähellä olevaan 400 neliöiseen tyhjään omakotitaloon. Näissä tiloissa paikkoja on noin 60 turvapaikanhakijalle. Ensimmäiset yöpyvät sairaalan tiloissa todennäköisesti jo keskiviikkona.

Turvapaikanhakijoita saatetaan hätämajoittaa myös Kangasalle Kaivannon sairaalaan jo ensi viikolla. Kangasalan kunta on luvannut nopeuttaa asian käsittelyä Tampereen kaupungin pyynnöstä.

– Nyt on kyseessä humanitaarinen kriisi, mikä edellyttää sitä, että kaikki lähdemme yhdessä tätä helpottamaan, sanoo Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen.

Seurakunnan kurssikeskukset ja kaupungin tilat ovat kauttakulkupaikkoja, joissa turvapaikanhakijat viipyvät vain sen aikaa, että poliisi ehtii rekisteröimään ja puhuttamaan heidät. Sen jälkeen turvapaikanhakijat siirtyvät virallisiin vastaanottokeskuksiin.

Punkalaitumella majoitetaan jo ylipaikoilla

Pirkanmaalla on tällä hetkellä vastaanottokeskuksia Ruovedellä, Hämeenkyrössä, Mänttä-Vilppulassa ja Punkalaitumella. Vastaanottokeskukset alkavat olla täynnä.

Punkalaitumella oli tiistaina 362 turvapaikanhakijaa. Yksikön johtajan Helena Noroilan mukaan se on jo enemmän kuin paikkoja on virallisesti. Myös Mänttä-Vilppulan 300 paikkaa on täynnä.

Ruoveden vastaanottokeskuksessa on paikka 200 turvapaikanhakijalle. Paikkojen odotetaan täyttyvän tämän viikon aikana.

Hämeenkyrössä on 20 paikkaa 16–17-vuotiaille ja seitsemän paikkaa alle 16-vuotiaille. Johtaja Minna Jussila SPR:n Hämeen piiristä arvioi myös näiden paikkojen täyttyvän ensi maanantaihin mennessä.

Pirkanmaalla on noin sata turvapaikanhakijaa kotimajoituksessa. Suurin osa asuu sukulaisten tai muiden maanmiestensä luona, vain murto-osalle majapaikan tarjoavat suomalaiset.