1. yle.fi
  2. Uutiset

Lama tuntuu kirpputoreillakin: "Ensin tullaan meille, sitten vasta mennään kauppaan"

Tiukka taloustilanne heijastuu myös kirpputorikauppaan. Mikä tahansa tilpehööri ei kivijalkakirppareilla mene kaupaksi ja kalliimmat keräilyesineetkin saavat odotella ostajiaan. Osalla kirpputoreja lama näkyy asiakaskunnan laajentumisena.

Kotimaan uutiset
Nuori nainen selaa vaatteita kirpputoripöydällä.
Lore Korpelainen / Yle

Porilaisella kirpputorilla käy kuhina tiistaina aamupäivällä. Naisopiskelija on tullut siivoamaan myyntipöytäänsä. Merkkivaatteet ovat menneet hyvin kaupaksi. Tiedossa on muhkeahko tili. Tyytyväinen tamperelaisnainen on löytänyt lautasen keräämäänsä Arabia-astiastoon. Kirpputorien vakioasiakas etsii katseellaan keräilyesineitä.

Tyhjiä myyntipaikkoja on vain harvassa.

Soittokierros satakuntalaisille kirpputoreille kertoo, että maakunnan kivijalkakirpparit toimivat melko vakaalla pohjalla. Tiukka taloudellinen tilanne on tosin hidastanut kalliimpien tavaroiden kiertoa. Toisilla kirpputoreilla asiakkaiden ja myyjien määrä on kasvanut.

– Meillä on nyt lähes koko talo täynnä. Syksy ja kevät ovat aina vilkkainta aikaa, kertoo porilaisen kirpputori Hyllymeren myymälävastaava Katariina Kadiu.

Tilpehööriin ei laiteta rahaa

Vanhoja vaatteita roikkuuu henkarissa.
Lore Korpelainen / Yle

Parhaiten kirpputoreilla menevät kaupaksi lasten vaatteet ja lelut. Keräilyesineiden kierto on hidastunut. Nyt haetaan ennen kaikkea edullista käyttötavaraa.

Porin Suursisätorin omistajan Satu Suomen mukaan nykyinen tilanne muistuttaa 1990-luvun alan lamaa.

– Mikä tahansa tilpehööri ei mene kaupaksi. Asiakkaat miettivät tarkkaan, mitä ostavat. Ihmiset menevät myös aiempaa useammin itse myymään tavaroitaan kauppatorille.

Hyväkuntoiset merkkivaatteet menevät lähes hinnalla millä hyvänsä.

Anne Mäkelä, "kirppismummu"

Moni säästää hankkimalla kasvaville lapsille vaatteita kirpputorilta.

– Meilläkin menee eniten kaupaksi lasten vaatteita ja leluja. Myös kodintarvikkeilla on kysyntää. Tosin hyväkuntoiset merkkivaatteet menevät lähes hinnalla millä hyvänsä, kertoo kirppismummuksi itseään kutsuva Anne Mäkelä Friitalan löytötorilta Ulvilasta.

Raumalaisella Rantamakasiinin kirpputorillakin on huomattu, että asiakkaat ovat nyt ostoksissaan hieman varovaisempia.

– Kyllä nyt haetaan tarpeellista. Keräilyesineiden ja kalliimpien tavaroiden kierto on hidasta, toteaa Ville Kurikka.

Viikosta yli sadan euron tienesti

 

Kankaanpääläisen Jera-kirpputorin myymälähoitajan Sanna Jönkkärin mukaan nykyinen taloustilanne on näkynyt asiakaskunnan laajentumisella. Tavara kiertää nopeasti. Asiakkaita tulee koko ajan lisää ja myyntipaikkoihin on jonoa.

– Täällä käy paljon ensikertalaisia, jotka ehkä aiemmin menivät suoraan kauppaan ostamaan uusia vaatteita tai käyttötavaroita. Nyt tullaan ensin tänne.

Opiskelija Sanna Krekulalle kirpputoripöydän pitäminen tuo kaivattua lisätienestiä. Krekula on nyt vuokrannut pöydän viikoksi. Tarjolla on pääasiassa merkkivaatteita. Esimerkiksi pitkähihaista t-paitaa hän myy viidellä eurolla.

– Toin tavarat eilen ja nyt on jo puolet mennyt. Odotan, että minulle jää tästä käteen yli sata euroa.

Jotkut pöydät jopa haisevat pahalle. Ei sellaisesta tee mieli ostaa mitään.

Mika Ketola, kirpputorien vakioasiakas

Tampereelta tulleet Sirkka Ketola ja Mika Ketola ovat säännöllisiä kirpputorikävijöitä. Mika Ketola hakee etenkin antiikkia ja keräilyesineitä. Sirkka Ketola on löytänyt lautasen keräämäänsä Arabia-sarjaan kahdeksalla eurolla. Vakiokävijöillä on jämptit neuvot pöytien pitäjille.

– Katso nyt tätäkin. Ei tästä mene mikään kaupaksi, kun loosi on ahdettu niin täyteen, että vaatteita on vaikea katsoa, sanoo Mika Ketola.

Hän myös korostaa, että vaatteiden pitää olla pestyjä.

– Jotkut pöydät jopa haisevat pahalle. Ei sellaisesta tee mieli ostaa mitään.

– Olen itsekin pitänyt pöytää ja silloin olen silittänyt myymäni vaatteet, jatkaa Sirkka Ketola.

Vuokraushinnoissa suuria eroja

Kaksi kangasnukkea vanhalla puusohvalla.
Lore Korpelainen / Yle

Porissa kirpputoripöydän voi saada alle 20 eurolla viikoksi. Esimerkiksi Tampereella hinta voi olla lähes kaksinkertainen.

– Olen Tampereella pulittanut viikon vuokra-ajasta reilusti yli 30 euroa ja Turussa jotkut kirpputorin pitäjät ottavat myyntituloista itselleen provikkaa, sanoo opiskelija Sanna Krekula.

Saman on pannut merkille kirpputoriharrastaja Mika Ketola.

– Porin seudulla on niin paljon kirpputoreja, että vuokrahinnat pysyvät kohtuullisina.

Lue seuraavaksi