Vapaaehtoisten ryhmä lopettaa – turvapaikanhakijat saattavat jäädä yöksi ulos

Kahden viikon ajan vapaaehtoiset ovat vieneet illalla ja yöllä Ouluun tulleita turvapaikanhakijoita rekisteröitymään tai yöksi SPR:n tiloihin. Nyt he toivovat, että viranomaiset jatkavat heidän toimintaansa.

turvapaikanhakijat
Oulun poliisilaitoksen ovien edessä odotti noin 20 turvapaikanhakijaa.
Oulun poliisilaitoksen ovien edessä odotti perjantaiaamuna noin 20 turvapaikanhakijaa.Risto Degerman / Yle

Ouluun illalla tai yöllä saapuvat turvapaikanhakijat ovat päässeet yöksi lämpimään vapaaehtoisten auttamina. Oulun vastaanottokeskusten tukiyhdistyksen alla toimiva vapaaehtoisten ryhmä aikoo kuitenkin lopettaa yöpäivystykset.

– Toimintamme on ollut ensiapua, ja aiomme lopettaa sen sunnuntaina. Mielestämme tällainen toiminta kuuluisi leveämmille harteille ja toivomme, että viranomaiset ottavat tästä kopin, vapaaehtoisten puolestapuhuja, luokanopettaja Satu Haapanen kertoo.

Vapaaehtoisten toiveena on, että valtio avaisi poliisiaseman läheltä lämpimän tilan, jossa turvapaikanhakijat voivat odottaa aamua ja poliisiaseman avautumista.

Muonitusta ja kuljetuksia

Kolmenkymmenen vapaaehtoisen ryhmä päivystää vielä tämän viikon iltaisin ja öisin Oulun rautatie-, linja-auto- ja poliisiasemalla. He ottavat vastaan Ouluun tulevat turvapaikanhakijat ja ohjaavat heidät oikeaan paikkaan, joko rekisteröitymään tai suojaan kylmältä.

Mielestämme tällainen toiminta kuuluisi leveämmille harteille.

Satu Haapanen

Turvapaikanhakijoiden on rekisteröidyttävä ensin poliisiasemalla, jonka jälkeen he pääsevät hätämajoitusyksikköön, tällä hetkellä Kastelliin.

Jos poliisit eivät illalla tai yöllä pysty ottamaan tulijoita vastaan, vapaaehtoiset vievät heidät yöksi SPR:n osoittamiin tiloihin. Tiloissa päivystää SPR:n työntekijä ja joku vapaaehtoisista, ja siellä pystyy yöpymään viisitoista henkeä.

Vapaaehtoiset ovat kuljettaneet turvapaikanhakijoita omilla autoillaan poliisiasemalle, yöpaikkaan, hätämajoitusyksikköön ja Heikinharjun vastaanottokeskukseen. He ovat nyt lopettaneet kuljetukset, mutta edelleen ostavat omalla kustannuksellaan turvapaikanhakijoille ruokaa ja juomaa.

Järjestelykeskus saattaisi ratkaista tilanteen

Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen toivoo, että tarve yöpäivystyksille loppuu, jos Ouluun tai Tornioon päätetään perustaa järjestelykeskus. Silloin pohjoista reittiä Suomeen tulevat otettaisiin kiinni jo Torniossa ja kuljetettaisiin keskukseen.

– Nähtäväksi jää, kuinka aukoton systeemi sitten on, että saadaanko kaikki tulijat kiinni, Heikkinen sanoo.

Järjestelykeskuksesta tehdään valtioneuvoston päätös torstaina.

Jos turvapaikanhakijoita jatkossakin saapuu itsekseen Ouluun, tarvitaan jonkinlainen järjestely, jotta tulijat saadaan yöksi lämpimään.

– Talvi lähestyy, niin henkinen paine saada tämä asia järjestykseen kasvaa, Heikkinen toteaa.