1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaalasänkytehdas vannoo työaikapankin nimeen

Sairaalakalusteita valmistavan Lojerin Sastamalan tehtaan työntekijät liputtavat joustavan työajan puolesta. Aiemmin ylityötunteja kertyi vuodessa noin 2 000. Ylitöillä valmistuneet tuotteet tehtiin aiemmin yrityksen näkökulmasta tappiolla.

Kotimaan uutiset
Lojerin tehtaan työntekijä näyttää hoitopöydän toimintoja
Ville Hakonen / Yle

Lojerilla työaikapankki on ollut käytössä yhdeksän vuotta. Työajan jouston piirissä ovat kaikki Sastamalan tehtaan 80 työntekijää. Järjestelmä on yrityksessä rakennettu niin, että vuositasolla työntekijällä voi olla plustunteja 80 ja miinusta 30. Jokainen työntekijä saa näissä rajoissa itse päättää, kuinka työaikansa asettaa.

– Järjestelmä mahdollistaa työntekijöiden oman elämän järjestämisen paremmin. Jos perheessä on vaikka pieniä lapsia, aamuihin tarvitaan usein joustoa, sanoo toimitusjohtaja Ville Laine.

Työtunteja päivässä 4–12

Minimityöaika yhdelle työpäivälle on neljä tuntia ja enimmillään 12 tuntia. Vuorotyössä työntekijät sopivat keskenään, koska vuoro vaihtuu. Tämäkin on toimitusjohtajan mukaan toiminut hyvin.

Uskallan väittää, että yksikään meidän henkilöstöstä ei haluaisi vaihtaa pois työaikapankeista.

Ville Laine

– Jokainen päättää itse, kuinka tulee ja menee. Toki me toivomme, että töitä tehdään, kun niitä on paljon. Kun taas on hiljaisempaa, mennään kotiin, Ville Laine kertoo.

Tuotannossa luonnolliset sesonkiaikojen vaihtelut eivät työaikapankin ansiosta rasita yritystä.

– Talvi on meillä todella vahvaa sesonkia ja tätä kautta meidän toimituskyky on selvästi parempaa kuin muina kuukausina.

Sastamalalainen sairaalakalusteiden valmistajan toimitusjohtaja hämmästelee sitä, että julkisessa keskustelussa jouston sanotaan aina olevan vain yritystä hyödyttävä asia.

– Uskallan väittää, että yksikään meidän henkilöstöstä ei haluaisi vaihtaa pois työaikapankeista. Se on hyvin tärkeä henkilökohtaisen elämäntilanteen ja työn mielekkyyden mahdollistava osatekijä.

"Perinteisen mallin outolintu"

lojerin toimitusjohtaja Ville Laine
Toimitusjohtaja Ville Laine sanoo työaikapankin olevan kaikkien etu.Ville Hakonen / Yle

Tietyissä asioisssa Lojerin Sastamalan tehtaalla toimitaan kuitenkin hyvin perinteisellä tavalla. Osavalmistus on Sastamalassa saman katon alla tuotannon kanssa.

– Tässä asiassa me ollaan vähän outolintu teollisuudessa. Valtaosa kilpailijoista on siirtänyt kaiken mahdollisen halvemman tuotannon maihin.

– Meillä on täällä kaikki valmistuksen päävaiheet: laserleikkaus, sorvaus, koneistus, taivutus ja hitsaaminen. Tällä tavalla olemme nopeita ja joustavia, sanoo Laine.

Lojer osti norjalaisen yrityksen ja nousi kaupan myötä Pohjoismaiden suurimmaksi fysioterapialaitteiden ja -tarvikkeiden toimittajaksi. Yritys ei jatkossakaan sulje pois yritysostoja. Valmistaminen halutaan kuitenkin jatkossakin pitää Suomessa.

Lue seuraavaksi