Itävallan poliisi pyysi Suomesta apua ihmissalakuljetustutkintaan

Itävallassa selvitetään nyt, ovatko suomalaisrekasta löytyneet pakolaiset mahdollisesti laajan salakuljetusliigan uhreja

Ulkomaat
Itävallasta löytyneen Suomeen rekisteröidyn rekan tavaratila.
Itävallasta löytyneen Suomeen rekisteröidyn rekan tavaratila.ORF

Itävallan poliisi pysäytti sunnuntaina Aistersheimin kylässä lähellä Saksan rajaa Suomeen rekisteröidyn rekan, jonka kyydistä löytyi 42 pakolaista. Poliisin viestinnästä kerrotaan Ylelle, että nyt tutkitaan, onko tapaus yksittäinen vai onko taustalla mahdollisesti ihmisiä salakuljettava liiga.

Kaikki rekasta löytyneet pakolaiset olivat poliisin mukaan hyvässä kunnossa. Mukana oli kahdeksan lasta ja viisi naista. Itävallan poliisin mukaan rekkaa käytettiin kukkien kuljetukseen.

Itävallan poliisin tiedottajan Simone Mayrin mukaan suurin osa pakolaisista oli syyrialaisia. Poliisi on pyytänyt virka-apua Suomesta, koska rekan jäljet johtavat Suomeen.

– Annetaan kaikki apu Itävallan poliisille. Yhteydenpitoa on asiassa, keskusrikospoliisin ylikomisario Tero Haapala kertoo.

Itävallan poliisi on tutkinnassa vastuuviranomainen. Haapalan mukaan Suomessa selvitellään rekan omistajan taustoja. Tutkinta on alkuvaiheessa vielä ja Itävallan poliisi on perustamassa ryhmää, joka kuulustelee rekasta löytyneet pakolaiset, jotta tapauksesta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa irti.

Rekka on rekisteröity elokuun puolivälin tienoilla suomalaiselle osakeyhtiölle, joka harjoittaa kaupparekisteriin ilmoitettujen tietojen mukaan muun muassa ravintolatoimintaa. Yhtiön toimitusjohtaja on ulkomaalaistaustainen noin 40-vuotias mies, jota Yle ei ole onnistunut tavoittamaan.

Ihmissalakuljettajiksi epäillyt kaksi irakilaista miestä pidätettiin ja he ovat edelleen Itävallan poliisin hallussa. Tiedottaja Mayrin mukaan miehet ovat olleet yhteistyökykyisiä kuulusteluissa. Vielä ei kuitenkaan ole varmistunut, oliko rekka matkalla Suomeen.