1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bändit rikkoivat tabuja – mitä hyvää Suomi-rockista?

Mato Valtoselle yksi tärkeimpiä asioita kirjan teossa olivat muusikko M.A. Nummisen jutut. Numminen lähti lauleskelemaan suoraan kirjoista lainattua tekstiä ja aiheutti hämmennystä.

kulttuuri
kirjan kansi
Kun Suomi-rock puri ja löi, Bazar-kustannus.Yle Uutisgrafiikka

Kun Suomi-rock puri ja löi -kirja (Bazar-kustannus) kuvaa rock-elämää ja maan lähihistoriaa 1970-luvun Kekkoslandiasta kohti vapaampaa Suomea. –

Kirjan kirjoittajilla Markku "Mato" Valtosella, Moog Konttisella ja Kjell Starckilla on vankka kokemus aiheestaan. Mato Valtonen tunnetaan muusikkona Sleepy Sleepers- ja Leningrad Cowboys- yhtyeistä sekä yrittäjänä ja luennoitsijana.

Mauri "Moog" Konttinen on tamperelainen muusikko, joka muistetaan Jerry Cotton -hitistään. Hän on myös suomentanut kirjoja ja kirjoittanut tietokirjoja. Kjell Starck on Suomi-rockin kävelevä sanakirja ja keikkamyyjä.

Kirjassa kuvataan rock-elämää keikkoinen, valokuvineen ja lehtileikkeineen. Kirja kertoo, mitä rock on idealistisena elämäntapana. Mitä on järkyttäminen tai vanhat teemat sananvapaus, laki ja rangaistukset, poliisi tai kirkko? Lp-levyjen kuvitustakin sivutaan. Jopa ympäristöasioita.

– Ympäristöihmiset olivat takavuosina radikaaleja, mutta tänä päivänä ympäristökysymykset kuuluvat kaikille. Radikaalit ihmiset ovat muokanneet asioita, kirjoittaja Mato Valtonen sanoo.

Moni yhteiskunnallinen asia on muovautunut musiikin myötä. Laki on tullut muusikoille tutuksi alkoholin, levyhyllytysten ja esiintymiskieltojen myötä.

Mato Valtoselle yksi tärkeimpiä asioita kirjan teossa olivat muusikko M.A. Nummisen jutut. Numminen lähti lauleskelemaan suoraan kirjoista lainattua tekstiä ja aiheutti hämmennystä.

Armeijan sisäpalveluohjesäännöstä laulettu "Jenkka hevosen puhdistamisesta" meni monelta yli hilseen, kirja kertoo Nummisen urasta.

Keskioluen tulo R-kioskeihin, alkoholipolitiikka kieltoineen ja rangaistuksineen nostavat kirjassa päätään. Viina on kirjan rankimpia osuuksia Valtosen mukaan.

Mato Valtonen
Mato ValtonenYle

– Sehän oli rankkaa, miten viina vei porukkaa. Kyydistä jäi aika moni pois, Valtonen miettii.

Itse rock-musiikkikin on muuttunut. Kaikki on nykyään rockia, mutta Valtonen kaipaa kapinaa.

Omista arkistoista faktat

Valtosella ja Starckilla on laajat arkistot, joista ammennettiin faktat kirjaan. Kirjoittajat halusivat tehdä kirjan, jossa ne "unohdetutkin" bändit muistettaisiin ajalta, jolloin kaikki bändit eivät päässeet esiintymään televisioon tai radioon. Moni bändi oli tärkeä vaikuttaja aikanaan ja kirjamarkkinoilta puuttui tällainen rock-teos.

– Kirjaa ei ole tehty yksittäisistä sankareista, vaan alaa on käsitelty yleisesti, Valtonen summaa.

Kirjasta ei haluttu tehdä virkamiesmäistä: teksti on rosoista kieltä kirjoittajien suusta. Lähteinä on käytetty 70-luvun bändien jäsenten kertomuksia.

Tekijät toivovat, että monen asian syy- ja seuraussuhde selviää kirjan myötä. Valtosen mielestä turhat lait rasittavat vielä 2000-luvun Suomea.

– Liikaa lakeja, normien purkaminen on tärkeää, Valtonen tiivistää.

Lue seuraavaksi