1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapset

Jännittävä elämys – päiväkodin lapset ratkaisivat kasvisaarteen arvoituksen

Simon päiväkodin lapset olivat tiistaina salapoliiseja. Lapset ratkaisivat kasvisaarteen arvoituksen käyttämällä jokaista aistiaan. Elämyksellisellä maa- ja metsätalousministeriön rahoittamalla kampanjalla innostetaan lapsia tutustumaan kasviksiin. Tapahtumilla on tarkoitus tavoittaa 12 000 leikki-ikäistä.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Simon päiväkodissa tiistai on jännittävä päivä. Päiväkodin lapset ratkovat kasvisaarteen arvoitusta. Ensimmäisenä harmaita aivosolujaan sekä jokaista aistiaan työstävät eskarit. Mutta ensin varmistetaan, että kaikkia on valmista.

– Oletteko te käyneet käsienpesulla.

Vastaukseksi saadaan sekä kyllä että ei. Varmuuden vuoksi kaikki käyvät pesulla ennen kuin päästään käsiksi itse arvoitukseen.

Käsi kassin sisään

Ensimmäiseksi on selvitettävä tuntoaistin avulla, mikä kasvi kassista löytyy. Kuiske kuuluu oikeastaan heti ja tämä ratkeaa oitis.

– Paprika.

Toinen tunnustelutehtävä on jo vaikeampi. Nuoret tutkijat pääsevät kyllä lähelle. Parsakaalta tarjotaan ensiksi. Sen jälkeen lisävihjeet paljastavat, että kyseessä on kukkakaali.

Nenät ja korvat testiin

Sitten on aika laittaa nenät lähelle harsolla peitettyä purkkia. Ja vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Sitruuna.

Toinen tuoksu on taas hiukan hankalampi. Aluksi nuoret nenät veikkaavat vahviten päärynää, mutta oikea vastaus eli omena löytyy pian.

Tehtävää vetävä Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja kotitalousasiantuntija Kaisa Myllykangas kertoo, että kuulotehtävässä on muualla veikkailtu jopa sahausta. Tällä kertaa oikea tieto tulee jo toisella yrityksellä.

– Porkkanaa raastetaan.

Silmät ja suu

Sitten on vuorossa väritutkiskelu. Samanväriset kasvit laitetaan samanväriseen ämpäriin, minkä jälkeen niitä tutkitaan suurennuslaseilla. Hyvin on simolaisilla lapsilla hallussa kasvisten tunnistus. parsakaalikin tiedetään ihan tuosta vaan.

Viides tehtävä on se herkku pohjalla, eli maistelu. Suurin osa eskarilaisista ainakin maistaa. Moni syö lautasen tyhjäksi. Tarjolla oli porkkanaa, tomaattia ja kyssäkaalia.

Tehtävät on suoritettu palkinnon arvoisesti. Eskarit ovat saaneet kunniakirjat ja suurennuslasit. Tästä jatkavat muut ja kaikki päiväkotilapset Simon päiväkodissa pääsevät näyttävät salapoliisin taitojaan.

Kasviksia kannattaa tarjota - ne voivat maistua aikuisena

Toki ajatus on, että lapset saavat pitää hauskaa, mutta Kasvisaarteen arvoitus –tapahtuman takana on myös huoli lasten ruokavaliosta.

– Toki joissakin perheissä syödään enemmän ja joissakin vähemmän. Yleisesti olen kuullut, että noin puolet siitä kuudesta kasviskourallisesta puuttuu, ruoka- ja kotitalousasiantuntija Kaisa Myllykangas kertoo.

Maa- ja kotitalousnaisten kampanja haastaa mukaan myös vanhemmat.

– Vanhemmille jaetaan vinkkivihkosia, jotta kotonakin perehdyttäisiin kasvisten maailman ja kokeiltaisiin. Ja vaikka tuntuu vanhempana, että oppi ei mene perille eikä lasta kiinnosta syödä kasviksia, niin kotona opittu malli tulee käyttöön aikuisena, Myllykangas sanoo.

Kaikkiaan maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella järjestetään 300 vastaavaa tapahtumaa, jotka tavoittavat 12 000 leikki-ikäistä. Hanke toteutetaan tänä ja ensi vuonna ja sen budjetti on 276 560 euroa.