Runsas television ääressä istuminen altistaa rasvamaksalle

Kolme tuntia television ääressä on liikaa, jos haluaa pitää maksastaan huolta. Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa mitattiin yli tuhannen henkilön maksa-arvoja.

Kotimaa
Työpaikka, jossa istuvia ja seisovia työntekijöitä
Monilla työpaikoilla istumista tauotetaan jo.Minna Rosvall / Yle

Runsas television ääressä vietetty aika on yhteydessä maksan rasvoittumiseen riippumatta iästä, sukupuolesta, vapaa-ajan liikunnasta, työn rasittavuudesta, yöunesta, sosioekonomisesta tasosta, tupakoinnista, alkoholista ja ravitsemuksesta.

Turun yliopiston tutkimustulos antaa viitteitä siitä, että terveysriskit, joita on todettu runsaasti istuvilla, voivat ainakin osittain selittyä maksan toimintahäiriöillä. Tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa television katselun ja maksan rasvoittumisen yhteyttä.

Lääkäritutkija Harri Helajärvi Paavo Nurmi -keskuksesta kertoo, että tutkimuksessa seurattiin yli tuhannen henkilön päivittäin television ääressä viettämää aikaa kyselyn avulla.

– Kymmenen vuoden aikana jatkuvasti vähintään kolme tuntia päivässä televisiota katsovilla maksan rasvoittuminen oli kaikilla käytetyillä mittareilla mitattuna merkittävästi suurempi kuin korkeintaan tunnin päivässä television ääressä aikaa viettävillä, kertoo Helajärvi.

Tutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaa, valtakunnallista Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä lääketieteen alan Annals of Medicine -lehdessä.

Runsaan istumisen vaikutus terveyteen yhä mysteeri

Turun yliopistossa on tutkittu runsaan istumisen vaikutusta terveyteen jo pitkään. Istumisen aiheuttamien terveysriskien tarkat mekanismit ovat yhä epäselviä.

Rasvamaksa lisää myös maksakirroosin ja maksasyövän riskiä.

Harri Helajärvi

– Tutkimuksen tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että sekä maksan rasvoittumisen että runsaan istumisen on kummankin todettu lisäävän lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, sydän- ja verisuonitautien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo Helajärvi.

Maksan hyvinvointi on tärkeää koko terveyden kannalta.

– Kaikki nämä niin kutsutut elintapasairaudet ovat yleistyneet samaa tahtia passiivisen elämäntavan, ja istumisen määrän, kanssa. Rasvamaksa lisää myös maksakirroosin ja maksasyövän riskiä, Helajärvi toteaa.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote