Sananen – Mielen ilmaus

Suhiseeko, loriseeko eikä mikään lämmitä? Mielen ilmaus saattaisi auttaa. Aikamme ilmassa on paljon epämääräistä. Se kun pääsee mielen sekaan, ongelmia tulee. Mielen ilmauksessa ylimääräiset vapautetaan ulos.

Huoltomies
Mikko Maasola tunsi outoa vetovoimaa ratsastuskypärään.
Arvo Vuorela / Yle

Patterin ilmaus on juuri nyt ajankohtainen. Vähintään yhtä tärkeä on mielen ilmaus. Meidän mielemme on säiltään epävakaan kesän jäljiltä huokoinen ja huonosti toimiva. Mielemme kärsii samantyyppisistä ilmavaivoista kuin vyötärönalainen maailmammekin. Mieltämme on kiihotettu ja ruokittu netin pikaruoalla ja vain mielen ilmaus voi parantaa tilannetta.

Jos ihminen huomaa, että hänen mielensä ei lämpene kunnolla, oikein millekään ajatuksille, ilmaus on kiireellinen. Ilmauksen tarpeesta kertoo myös epämääräinen suhina ja lorina. Usein niin, että päässä suhisee ja lorina purkautuu purskahdellen silmän pielistä suolaisina noroina.

Jos mieltä ei ole ilmattu vuosiin, ajattelu saattaa olla harsoista.

Jos mieli on aivan tyhjä, saattaa olla hyödyllistä kutsua paikalle huoltomies tai isännöitsijä. Huoltomiestä haukkumalla ja solvaamalla olo saattaa jo helpottaa. Jos ei, viimeistään punakan isännöitsijän nimitteleminen ja tälle karkeasti kiroileminen auttaa. He ovat sen kaiken ansainneet ja sinun ei enää tänään tarvitse kiukutella lapsillesi.

Jos mieltä ei ole ilmattu vuosiin, ajattelu saattaa olla harsoista. Kun jokaisessa mieleen tulevassa ajatuksessa on ilmaa 60 prosenttia, niitä ei kannata lausua ääneen. Ympäristöviranomaiset ovat kiinnostuneita pienemmistäkin päästöistä. Vanhan kansan sanonta ”jutut kuin keitetystä lampaanpäästä” pitää rakennusviraston valvonnan mukaan edelleen kutinsa.

Jos asut omakotitalossa, varmistu ennen mielen ilmausta siitä, että mielessä on riittävästi painetta. Muutoin ilmauksesta ei ole mitään hyötyä. Yleensä työnantaja, perhe ja monesti jopa maan hallitus on huolehtinut, että paine pysyy korkealla. Kesän mökkiviikonloppujen takia saattaa kuitenkin olla, että paine mielessä on päässyt laskemaan ja ihminen ei itse tajua tilannettaan.

Jos isoisän mieltä yritetään ilmata, lapsenlapset kannattaa kantaa ulos.

Termostaatin on hyvä olla toimiva. Pienten lasten lapsiperheissä termostaatti on sisäänrakennettu. Isän mieltä kuumottaa tasaisen paljon. Mihin se konttasi, mikä räsähti, voiko uunin lapsilukkoon millään luottaa? Äiti on vähän väsynyt. Ilme on lamaantuneen viileä; polttakaa vaikka verhot minä katson nyt istualtani Hottikset loppuun.

Kun mieltä ilmataan, kuuluu omituisia ääniä. Niitä ei pidä säikähtää. Normaali matto on tasainen suusta purkautuva alkuääni, johon saattaa hakata rytmitä hokemat ”ai minä vai! - ai minä vai!” tai ”en haluaisi olla rasisti mutta - en haluaisi olla rasisti mutta”.

Mikään ei täällä ole pelkästään kaunista. Mielen ilmauksessa purkautuu myös hajuja. Pilvessä on sukkamehun, käytetyn luonnonystävän, härskin voin ja vaseliinin aromaattisuutta.

Jos isoisän mieltä yritetään ilmata, yleisen huoneiston lämmön ja ilmapiirin vuoksi, lapsenlapset kannattaa kantaa ulos. Parketti saa mennä pilalle, mutta nuoria mieliä ei saa uusia. Ne kannattaa suojella syviltä naarmuilta mahdollisimman pitkään.

Ja miksi mielen ilmaus on niin tärkeä?

Kun mielestä saa kaiken ylimääräisen ilman pois, olo kohentuu.

Paljon pahaa on ilmassa. Jos nuo pahat ilmat sekoittuvat, niin kuin nyt näyttää, ilmapiiri myrkyttyy ja elämänilo kutistuu.

Kun mielestä saa kaiken ylimääräisen ilman pois, sen mitä sinne on hiipinyt medioista ja väsyneeltä työkaverilta, olo kohentuu. Mieli kirkastuu. Ajatus suuntautuu johonkin isoon ja vihreään.

Jos tunnet, että sinulla ei ole aikaa perusteelliseen mielen ilmaukseen, kotitalonmiehen konstitkin saattavat tepsiä. Mene uuteen autoosi ja huuda niin kovaa ja pitkään kuin pystyt. Katso peruutuspeiliin, iske silmää ikätoverille ja toista ääneen huoltokirjan lauseet: STILL ALIVE, AND KICKING!

Värit ovat voimistuneet sillä aikaa.

Maallikkosaarnaaja Maasola