Euroopan maiden vastaanottohalussa valtavia eroja – katso miten eri maat jakavat turvapaikkoja

Turvapaikanhakijoiden valintoja ohjaa ainakin osin se, miten maat kohtelevat kustakin maasta tulevia hakijoita. Esimerkiksi kosovolaisista puolet sai turvapaikan tai oleskeluluvan Italiassa, mutta Unkarissa vain aniharva. Seuraavasta hakukoneesta voit nähdä, miten eri kansallisuuksia kohdellaan eri maissa.

turvapaikanhakijat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi syyrilaiset näyttävät hyvin tietävän, minne ovat tervetulleita. Eniten syyrialaiset jättivät turvapaikka-anomuksia Saksaan, Ruotsiin, Bulgariaan ja Alankomaihin. Kyseisissä maissa yli 90 prosenttia hakemuksista johti myönteiseen turvapaikkapäätökseen.

Paljon painaa sekin, missä maassa on entuudestaan maanmiehiä ja sukulaisia. Tämä ohjaa muun muassa irakilaisia Suomeen ja syyrialaisia Ruotsiin.

Myös kielellä on merkitystä. Esimerkiksi Ranska imee turvapaikanhakijoita Kongon demokraattisesta tasavallasta. Noin kolme neljäsosaa kongolaisten turvapaikkahakemuksista on tehty Ranskassa. Näin siitä huolimatta, että vain alle viidesosa päätöksistä on myönteisiä, kun esimerkiksi Italiassa liki yhdeksän kymmenestä kongolaisesta saa turvapaikan.

Kondon demokraattinen tasavalta on Belgian entinen siirtomaa, jossa ranska on yhä yksi virallisista kielistä. Ranskassa myös asuu entuudestaan toistasataa tuhatta kongolaistaustaista maahanmuuttajaa.

Mediahuomiollakin iso merkitys

Tietyn maan höveli maine ei toki perustu pelkkiin prosentteihin ja faktoihin. Paljon riippuu mediahuomiosta. Esimerkiksi Suomi sai arabiankielisissä tiedotusvälineissä paljon huomiota, kun pääministeri Juha Sipilä lupasi Kempeleen talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Myös ikävät yksittäiset uutiset voivat vaikuttaa. Irakissa herätti kielteistä huomiota keväinen välikohtaus, jossa Ruotsista karkotettava irakilaismies kuoli ilmeisesti sairaskohtaukseen.

Hakukoneella näkee suuntaviivoja, päätökset silti yksilöllisiä

Hakukone käyttää Eurostatin tilastoa vuonna 2014 tehdyistä turvapaikkapäätöksistä. Lukuja on pyöristetty lähimpään viiidellä jaolliseen lukuun.

Dublinin sopimuksen perusteella ratkaisematta jätetyt eli toiseen EU-maahan palautettavat hakijat eivät ole luvuissa mukana.

Voit valita, haluatko nähdä, miten tiettyä kansallisuutta edustavia turvapaikanhakijoita kohdellaan listalla olevissa maissa. Valitse silloin Hae Kansallisuudella, minkä jälkeen valitse kansallisuus alemmasta valikosta.

Jos haluat nähdä, miten tietty maa – vaikkapa Suomi – kohtelee eri maista tulevia turvapaikanhakijoita, valitse Hae kohdemaalla ja sen jälkeen alemmasta valikosta Suomi.

Turvapaikkahakemukset käsitellään yksilöllisesti, joten grafiikasta näkee suuntaviivoja. Ratkaisu riippuu kuitenkin ennen kaikkea yksilön suojelun tarpeesta, ei lähtömaasta.