Lähes kolmekymmentä asemaa hiljenee – ministeriö lakkauttaa junayhteyksiä

Liikenne- ja viestintäministeriö leikkaa junien ostoliikenteeltä kolmanneksen nykyrahasta. Leikkaukset lopettavat kaukojunaliikenteestä kolme reittiä ja pääkaupunkiseudun liikenteestä lakkautetaan Y -junien liikenne maaliskuun lopussa. Lisäksi vuoroja vähennetään monin paikoin.

politiikka
VR:n miestyöntekijä puhuu puhelimeen asemalaiturilla. Paikallisjuna laiturilla.
YLE

VR lopettaa alkuvuodesta kolme kaukojunien reittiä. Lakkautettavat reitit ovat Joensuu-Nurmes, Tampere-Keuruu ja Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki. Lisäksi Pieksämäki-Joensuu-reitti lyhennetään reitiksi Pieksämäki-Varkaus.

Lakkautettavien reittien lisäksi VR vähentää junavuoroja väleillä Riihimäki-Lahti, Hanko-Karjaa, Kouvola-Kotkan satama ja Kajaani-Oulu.

Osa vuorojen vähennyksistä pyritään paikkaamaan muuttamalla jäljelle jääneiden vuorojen aikatauluja.

Y-juna rantaradalla loppuu

Valtio ei maaliskuun lopusta tue pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteeseen kuuluvaa Y-junaa Helsingin ja Karjaan välillä. Paikallisjuna lopettaa liikennöinnin 27.3.2016 alkaen.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä H- junat lopettavat liikennöinnin pääradalla. Linjalla liikennöi jatkossa yhdistetty R-juna. Riihimäen suuntaan tulee kuitenkin sopimuskaudella useita nopeita vuoroja työmatkalaisia varten.

Muutoksessa Saunakallion ja Ainolan junavuorot kaksinkertaistuvat. Sen sijaa junien pysähtyminen Purolan ja Nuppulinnan asemilla lakkaa.

Valtio säästää vähentämällä tukea

Lakkautukset ovat osa hallituksen ostoliikenteeseen tekemiä leikkauksia. Leikkauksista on neuvoteltu VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön välillä.

Valtio säästää vähennyksillä noin 12 miljoonaa euroa vuosittain seuraavan neljän vuoden aikana. Valtio ostaa jatkossa hiljaisilla rataosuuksilla liikennettä 27 miljoonalla eurolla vuosittain seuraavan neljän vuoden aikana.

Muutoksessa 28 aseman liikenne lakkaa, muun muassa Siuntio ja Inkoo Uudellamaalla. Valtion säästö vähentää yli puoli miljoonaa matkaa junaliikenteestä. Ministeriön mukaan vuoroja pyritään vähentämään niin, että jäljelle jääneillä vuoroilla pystyisi matkustamaan mahdollisimman moni.

Jäljelle jäävän ostoliikenteen aikatauluja tarkennetaan syksyn aikana ja ne tulevat samaan aikaan voimaan uuden sopimuskauden alussa.

Neuvoteltu sopimus hyväksytään lopullisesti hallituksen raha-asianvaliokunnassa.