Täpötäysissä hätämajoitustiloissa on odottava tunnelma – "Tunnen itseni vihdoin ihmiseksi"

Torpan kurssikeskus Ylöjärvellä on tällä hetkellä täynnä ihmisiä, joille on tärkeintä saada tuntea olevansa turvassa. Pohjoisen junat tuovat päivittäin lisää turvapaikanhakijoita etelään. Tampere on avannut Kaupin sairaalan tulijoille tänään tiistaina.

turvapaikanhakijat
Seurakuntien työntekijä pelaa pöytäkiekkoa turvapaikanhakijan kanssa
Mari Siltanen / Yle

Ei ole sanoja kuvaamaan sitä helpotusta, jonka koin kun pääsin turvalliseen paikkaan.

Marwan Ibrahim

Irakilaisen Marwan Ibrahimin matka Ylöjärvelle Torpan kurssikeskukseen on ollut pitkä ja vaarallinen. Eikä matka ole vielä ohi, sillä Tampereen seurakuntien omistama Torppa on vain kauttakulkupaikka. Kun poliisi on ehtinyt rekisteröimään ja puhuttamaan turvapaikanhakijat, heidät viedään varsinaisiin vastaanottokeskuksiin.

– Ei ole sanoja kuvaamaan sitä helpotusta, jonka koin kun pääsin turvalliseen paikkaan. Haluan kiittää Suomea ja kaikkia suomalaisia, Ibrahim kertoo englanniksi.

Monet Tampereelle pohjoisen junilla saapuneet on kuljetettu Torpan kurssikeskukseen, joka on nyt aivan täynnä. Torpalla tietoa jatkosta odottaa tällä hetkellä 170 ihmistä. Suurin osa heistä on Irakista.

– Tunnen itseni vihdoin ihmiseksi. Maassamme ihmisiä kohdellaan kuin eläimiä. Siellä ei ole sääntöjä, vain tappamista, Marwan Ibrahim kuvailee eroa Irakin ja Suomen välillä.

Ibrahim haluaa selittää suomalaisille, miksi suurin osa tulijoista on hyväkuntoisia nuorehkoja miehiä. Matka on Ibrahimin mukaan niin vaarallinen, ettei sille voi laittaa kuin niitä jotka todennäköisesti myös pääsevät perille Eurooppaan. Täältä käsin he voivat sitten yrittää saada muun perheen turvaan.

Epätoivon pilkahduksia Torpalla tuo se, ettei yhteyksiä läheisiin tahdo saada. Kaiken keskellä on iloakin esimerkiksi pelaamisesta (siirryt toiseen palveluun), vaikkei yhteistä kieltä löydykään.

Tärkeintä on tuntea olevansa turvassa

Tunnelma keskuksessa on yllättävän rauhallinen, kuvailee paikalla vieraillut (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Mari Siltanen. Tampereen seurakuntien tiedottaja Eva Wäljäs tietää, mitä tarvitaan turvallisen ja rauhallisen tunnelman luomiseen.

– Tärkein tehtävä on antaa heille ruokaa ja lepoa. On tärkeää, että he saavat olla turvassa.

Väliaikaistiloissa on odottava tunnelma. Kun yhteistä kieltä ei ole, ohjeita on kirjoitettu seinille monilla eri kielillä.

– Suurin osa puhuu arabiaa, osa farsin kieltä. On valoisia hetkiä, mutta on täällä itkettykin, Wäljäs kertoo.

Tampereen seurakunnat siirtää turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen torstaina Julkujärven leirikeskukseen.

– Nyt paikat ovat täynnä. Toivottavasti kaupunki saa omat paikkansa pian auki. Tänne Torpalle ei enempää mahdu.

Tampereen kaupunki on tänään tiistaina ottanut jo Kaupin sairaalan tiloja turvapaikanhakijoiden käyttöön. Kauppiin on majoitettu jo parikymmentä tulijaa. Lisää odotetaan.