"Miksei muistettaisi myös heitä, jotka täyttävät ensimmäisen kerran pyöreitä" – Lapsille yhteiset syntymäpäiväjuhlat

Kajaanissa juhlittiin tiistaina kaikkia tänä vuonna 10 vuotta täyttäviä lapsia. Seurakunnan järjestämiin syntymäpäiväjuhliin osallistui yli 100 lasta.

Syntymäpäiväjuhlat
Lapsia Kajaanin keskusseurakuntatalolla.
Laura Tolonen / Yle

Tänään tiistaina vietettiin kaikkien tänä vuonna 10 vuotta täyttävien lapsien yhteisiä syntymäpäiviä Kajaanin keskusseurakuntatalolla. Kajaanin seurakunta on muistanut 10-vuotiaita jo 30 vuoden ajan ja viimeisten 15 vuoden ajan heille on järjestetty syntymäpäiväjuhlat.

– Tarkkaa faktatietoa ei löydy siitä, miksi tällainen juhla on alun perin päätetty järjestää. Ajattelen kuitenkin, että syynä olisi perinteinen ikäihmisten pyöreiden vuosien muistaminen, seurakuntahan muistaa esimerkiksi 60, 70 ja 80 vuotta täyttäviä. Kenties siitä nuorisotyön puolella on saatu idea, että miksei muistettaisi myös heitä, jotka täyttävät ensimmäisen kerran pyöreitä, juhlan järjestelyistä vastaava Pauliina Pihlaja-Mikkonen kertoo.

– 10 ikävuoden saavuttaminen on kuitenkin lapselle ainutlaatuista, Pihlaja-Mikkonen jatkaa.

Kajaanin seurakunta ei ole ainoa, joka juhlistaa 10 vuotiaita. Tapa on myös useilla muilla seurakunnilla.

Tämän iltaiseen juhlaan oli ilmoittautunut yli 120 lasta, jotka saivat nauttia Taika-Petterin esityksestä sekä kakkukahveista. Lisäksi lapset päästivät taivaalle ilmapalloja, joihin on kiinnitetty toiveita.

– Teimme pallot valmiiksi, sillä kerhotyö ei ole vielä tänä syksynä käynnistynyt. Laitoimme palloihin kolme eri toivetta: kaikilla olisi kaveri, kotona olisi turvallista kaikilla olla ja ketään ei kiusattaisi.

– Toiveet liittyvät illan esitykseen, Taika-Petteri puhui muun muassa siitä, ettei ketään kiusattaisi. Arvelen, että juuri nämä toiveet olisivat tulleet lapsiltakin esille, jos olisimme pystyneet heiltä asiaa kysymään, Pihlaja-Mikkonen kertoo.