1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asenne ratkaisee: "Kaikilla on mahdollisuus oppia matematiikkaa"

Matematiikan opiskeleminen oli monelle peruskoulussa melkoisen vaikeaa. Alakoulun erityisopettaja kuitenkin kertoo, miten aineen oppimisesta voi tehdä helpompaa.

Kotimaan uutiset
Koulu
Derrick Frilund / Yle

Matematiikan oppiminen ei ole aina hauskaa tai helppoa, mutta oikealla asenteella pääsee pitkälle.

– Kyllä se suurimmaksi osaksi on asennekysymys. Toki perimäkin vaikuttaa, mutta kaikilla on mahdollisuus oppia matematiikkaa, kajaanilaisen Lohtajan koulun erityisopettaja Tiina Rimpiläinen mainitsee.

– Matematiikan oppimisen tökkiminen saattaa siirtyä vanhemmilta, jos matematiikka on ollut heille vaikeaa ja siitä on kerrottu lapselle. Lapsikin voi sitten kokea, että matematiikka on vaikeaa ja tylsää. Eli ensin asenne kohdilleen, sitten oppiminen helpottuu, Rimpiläinen jatkaa.

Asenteen korjaamisen lisäksi opettajien apu helpottaa monen oppilaan kohdalla matematiikan salojen oppimista.

– Sanalliset tehtävät saattavat olla oppilaille haastavia. Siinä voidaan tukea siten, että mietitään yhdessä kuvien avulla mikä laskutoimitus on kyseessä: yhteen-, vähennys-, kerto- vai jakolasku.

Mikäli oppilaan matematiikan taidot jäävät alakoulussa heikolle tasolle, on sillä suuri vaikutus aineen oppimiselle yläkoulussa. Matematiikka kun on oppiaine, jossa uutta tietoa kerätään aikaisemman tiedon pohjalle, ja siksi edellisten asioiden pitäisi olla hyvin hallussa.

Tukiopetuksessa päntätään hajotelmia ja kymppipareja

Tukiopetuksen määrä matematiikan suhteen on lisääntynyt. Syynä tähän on se, että tavoitteet aineen suhteen ovat aika suuret.

Sanalliset tehtävät saattavat olla oppilaille haastavia.

Tiina Rimpiläinen

– Vuoden aikana pitää käydä läpi paljon asioita, ja siinä tulee monelle oppilaalle haastetta omaksua kaikki. Sen takia tarvitaan lisätunteja, että lapsi oppii kaiken tarvittavan, Tiina Rimpiläinen toteaa.

Yleisimmin tukiopetuksessa kerrataan laskustrategioita ja kymppipareja sekä lukujen hajotelmia. Lisäksi opetellaan paljon kertotauluja ja jonkin verran sanallisten laskujen tekemistä. Myös vanhemmat voivat auttaa lastaan matematiikan oppimisen suhteen.

– Matematiikkakin on yksi kieli, ja aivan kuten englannin kielen opiskelua tuetaan paljon kotona, voi myös matikassa tukea lasta. Yhdessä avataan ja mietitään, opetellaan ulkoa asioita ja autetaan lasta ihan siinä arjen matematiikassa.

Lue seuraavaksi