Poliisi Rovaniemen turvapaikanhakijoista: paikallisille hieman huudeltu, mutta ei mitään isompaa

Vaikka Lappiin on majoitettu lyhyellä aikavälillä satoja turvapaikanhakijoita, rinnakkaiselo on sujunut rauhallisesti puolin ja toisin. Rovaniemen poliisille on tullut paikallisilta asukkailta muutama ilmoitus häiritsevästä huutelusta, mutta isompia konflikteja ei ole ollut.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Kemin linja-autoasemalla.
Laura Valta / Yle

Rovaniemen Pöykkölässä on uusi iso turvapaikan hakijoiden majoitusyksikkö vanhalla emäntäkoululla. Asuntolassa on parisataa pakolaista, lähinnä nuoria miehiä ja se myös näkyy liikenteenä Pöykkölän ja keskustan välisillä pyöräteillä.

Itse majoituspaikassa on ollut rauhallista. Poliisin mukaan mitään ilmoituksia ei ole tullut sen paremmin siitä, että paikallisia olisi käynyt asuntolassa häiriköimässä kuin sisäisistä kahinoistakaan.

Ainoastaan kaupunkiin johtavilla pyöräteillä on tunteet ilmeisesti välillä hieman lämmenneet.

– Muutamia tapauksia on ollut, että paikallisille asukkaille on huudeltu Pöykkölän ja kaupungin välillä olevilla pyöräteillä, mutta mitään isompaa ei ole ollut, Lapin poliisilaitoksella turvapaikkatutkintaa johtava rikoskomisario Jan Fordell sanoo.

SPR vastaa paikkojen turvallisuudesta

Iso huolenaihe on aina se, että turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoihin saattaa tulla perinteisiä suomalaisia humalaisia tai jopa ääriaineksia haastamaan riitaa. Toistaiseksi mielenilmaisuja on nähty lähinnä netin keskustelupalstoilla.

Poliisin mukaan majoituspaikkojen turvallisuudesta vastaa majoittaja.

– Vastaanottokeskusten sisäinen valvonta kuuluu heille itselleen ja poliisi hoitaa sitten yleisen turvallisuuden ja järjestyksen muuten näitten alueiden ulkopuolella yleisillä paikoilla. Tietysti sitten mennään tarvittaessa paikalle, jos sieltä ilmoitetaan että on sisäisiä järjestyshäiriöitä tai muuta poliisille kuuluvaa, rikoskomisario Jan Fordell sanoo.

Esimerkiksi Pöykkölässä majoituskeskuksen asukkaiden turvallisuus taataan partioiden avulla.

– Meillä on kiertävä partiointi sovittuna, SPR:n Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen sanoo.

– Ja aika rauhallista on ollut, minun tietoon ei ole tullut mitään isompaa.

Vastaanottokeskuksissa annetaan käyttäymisinfoa

Turvapaikanhakijat tulevat olosuhteista, joissa on väkivallan ja hengenmenon uhka. Pohjoisessa taas eletään rauhallisissa, jopa uneliaissa yhteisöissä, jossa jopa kovaääninen puhekin koetan oudoksi. Tilanteet ja myös kulttuurit ovat kovin erilaisia.

Pöykkölän majoitusyksikkö on melkeinpä keskellä suomalaista asumisidylliä; hiljaisen omakotialueen tunnelmaa leimaa näin syysaikaan eniten harakoiden säksätys. Parinsadan ulkomaalaisen majoittuminen naapuriin herättää herkästi epävarmuutta.

– Jonkunlaisia tiedusteluja asioista on tullut, ei niinkään valituksia. On keskusteltu muutaman henkilön kanssa jotka asuu siinä lähistöllä.

– Kaikille, jotka tulevat vastaanottokeskuksiin pidetään info kuinka Suomessa tulee käyttäytyä, kyllä me näistä asioista tiedotetaan, Punaisen Ristin Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen sanoo.