Some-ajan ay-kollektiivi haastaa liittojohtajat

Palvelualan ammattiliiton PAM:n aktiivien piirissä syntynyt Liitto X on sosiaalisen median ja joukkoliikkeiden yhdistämä löyhä ay-verkosto, jonka tavoitteena on ay-liikkeen radikalisoiminen ja oikeistohegemonian murtaminen. Liitto X:n retoriikka on räväkkää.

Ajankohtainen kakkonen
Mira-Veera Auer ja Joonas Tuomivaara toimivat sekä ammattijärjestö PAMissa että Liitto X -verkostossa.
Mira-Veera Auer ja Joonas Tuomivaara toimivat sekä ammattijärjestö PAMissa että Liitto X -verkostossa.Yle

Kaksi nuorta ay-aktiivia on mukana "Ihmistarhaus" -mielenosoituksessa Suomen pankin edustalla. Mira-Veera Auer ja Joonas Tuomivaara seuraavat, kun Työtön, Asunnoton, Maahanmuuttaja ja moni muu vähäväkinen on istutettu häkkirullakkoon protestina hallituksen leikkauslinjalle.

"Ihmistarhaus" -mielenosoitus protestoi hallituksen leikkauspäätöksiä
"Ihmistarhaus" -mielenosoitus protestoi hallituksen leikkauspäätöksiäYle

Auer on kaupan alan pätkätyöläinen ja Tuomivaara työsuojeluvaltuutettu. Heitä yhdistää paitsi aktiivinen toiminta PAMissa myös Liitto X, uuden ajan ay-kollektiivi.

– Me ollaan kaikki nuoria, some-ajan ihmisiä, ja me halutaan radikalisoida ay-liikkeen toimintaa, sanoo Auer. – Meillä on tämmöinen kollektiivi, jossa on ihmisiä eri puoluekannoista ja eri tavoitteillakin.

Blogi tärkein yhdistäjä

Liitto X sai alkunsa PAMin viime kesäkuisessa liittokokouksessa. Joukko aktiiveja halusi terävöittää liiton tavoiteohjelmaa, onnistui siinä ja päätti jatkaa yhteistoimintaa kokouksen jälkeenkin. Tärkein toimintamuoto on Liitto X -blogi (siirryt toiseen palveluun).

- Keskeinen tavoite on jäsendemokratian lisääminen, sanoo Joonas Tuomivaara
- Keskeinen tavoite on jäsendemokratian lisääminen, sanoo Joonas Tuomivaara

– Liitto X -blogissa me otetaan kantaa meidän oman liiton toimintaa, mutta myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja pohditaansitä, miten ay-liikkeen tulisi reagoida tilanteeseen, sanoo Tuomivaara. – Keskeinen tavoite on jäsendemokratian lisääminen.

"Kim Jong Sipilä"

Räväkkä blogi on jo herättänyt kohinaa. Eniten huomiota on herättänyt blogissa julkaistu Pieni suuri lakko-opas, jossa kuvataan eri lakkomuodot ulosmarssista yleislakkoon. Perjantain mielenilmaukseen annetaan myös tarkka käytännön ohjeistus.

Tuorein postaus on PAMin järjestöjohtaja Niina Koivumäen kohtuullisen militantti Vieraskynä-kirjoitus, jossa mm. luonnehditaan pääministeri Juha Sipilää "Kim Jong Sipiläksi" ja ymmärretään "aktiivien pataan vetämisen halua".

Ay-liike "liian lepsu"

Liitto X:n aktiivien mielestä ay-llike on liian lepsu.

- Pyrimme radikalisoimaan nykyista ay-kenttää, sanoo Mira-Veera Auer
- Pyrimme radikalisoimaan nykyista ay-kenttää, sanoo Mira-Veera Auer

– Ay-liike on ehkä unostanut sen, että se on kansanliike ja osa tätä kansalaisyhteiskuntaa, sanoo Auer. – Me pyritään radikalisoimaan nykyistä kenttää, ja lopullisena tavoitteena on oikeistohegemonian murtaminen.

Auerin ja Tuomivaaran mielestä hallituksen politiikka suorastaan edellyttää radikalisoitumista. Kumpikin uskoo, että seurauksena on yleislakko, jollei hallitus peru leikkausllistojaan.

– Kyllä meillä poliittinen lakko varmasti syntyy, ja sitä on ammattiosastoissa ja ruohonjuuritasolla jo alettu järjesteillä, sanoo Auer.

– Yleislakko tulee olemaan vääjäämätön loppupiste, ellei hallitus peräänny näitten leikkauslistojensa kanssa, kuittaa Tuomivaara.

Ajankohtaisen kakkosen juttu ansioturvan leikkaushankkeesta TV2:ssa ti kelo 21.00