1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hätämajoitus

Kuopiosta ei löydy sopivia tiloja vastaanottokeskukselle

Kuopiossa ei ole tällä hetkellä vastaanottokeskukselle riittävän isoja tiloja, mutta hätämajoitusta voidaan järjestää tarvittaessa nopeastikin.

Hätämajoitus
Tyttö itkee odottaessaan pääsyä rautatieasemalle pakolaisleirillä.
Pakolaiset odottavat pääsyä rautatieasemalle pakolaisleirillä Gevgelijassa Makedoniassa. Nake Batev / EPA

Kuopion kaupungilla ei ole riittävän isoja tiloja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle.

Kuopion kaupunki on kartoittanut tiloja 200–300 turvapaikanhakijan vastaanottokeskukselle sekä mahdollista hätämajoitusta varten. Kartoituksessa käytiin läpi kaupungin tyhjillään olevat tilat sekä otettiin yhteyttä mahdollisten tilojen tiimoilta myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin ja Siilinjärvelle.

Selvitystyöryhmän varapuheenjohtaja, konserniohjausjohtaja Janne Airaksinen kertoo, että hätämajoitukselle soveltuvia tiloja on muutamia, mutta tässä vaiheessa niitä ei nimetä.

Hätämajoitus pystytään tarvittaessa järjestämään nopeasti noin sadalle henkilölle.

– Siinä vaiheessa, jos pyyntö hätämajoituksesta tulisi, niin viranomaiset tarkistaisivat tilojen soveltuvuuden tilapäiseen majoitukseen. Tällaista pyyntöä ei ole kuitenkaan tullut, ma. turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa toteaa.

Holapan mukaan Kuopioon ei ole tullut muualta Suomesta turvapaikanhakijoita joukkoliikennettä käyttäen kuten esimerkiksi Tampereelle, jonne pohjoisesta tulevat junat tuovat heitä päivittäin lisää.

Työryhmä jatkaa tilojen selvittämistä

Maahanmuuttovirastolta on 11. syyskuuta lähtenyt aluehallintoviraston kautta kysely Itä-Suomen kaupungeille mahdollisuudesta saada tilat vastaanottokeskukselle ja järjestää tarvittaessa hätämajoitusta.

Kuopioon on perustettu työryhmä, joka jatkaa tiloja koskevaa selvitystyötä. Työryhmä kokoaa myös verkostoa, joihin lukeutuvat muun muassa viranomaistoimijat, seurakunta ja järjestötoimijoita, sekä suunnittelee yhteistyötä ja mahdollista työnjakoa.

Itä-Suomeen on majoitettu tällä hetkellä jonkin verran turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Kuopion eteläpuolella sijaitsevaan Pohjois-Savon opistoon saapui maanantaina 15 turvapaikanhakijaa.