Kokkikisan MM-mitali vaati harjoittelua, hermoja ja nopeutta

Turussa työskentelevä Laura Virolainen saavutti toisen sijan nuorten kokkien maailmanmestaruuskisoissa Unkarissa. Paistinkääntäjien kisassa rohkaistaan nuoria kehittämään taitojaan.

Nuori kokki Laura Virolainen työpaikallaan turkulaisravintola Smörissä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turussa voi syödä maailman toiseksi parhaimman nuoren kokin valmistamaa ruokaa. Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun koulun käynyt Laura Virolainen voitti hopeaa Paistinkääntäjien järjestämässä maailmanmestaruuskisassa. Siihen saavat osallistua alle 27-vuotiaat Paistinkääntäjien ravintoloissa työskentelevät ammattilaiset.

Ravintola Smörissä kokkaava Laura Virolainen kertoo panostaneensa skandinaaviseen kokonaisuuteen. Raaka-aineet paljastettiin vasta juuri ennen kokkailua.

– Neljälle hengelle tehtiin kolmen ruokalajin menu. Puolessa tunnissa piti suunnitella annokset. Se oli lyhyt aika. Oli paljon vaihtoehtoja, mitä voisi käyttää. Päättäminen oli vaikeaa, kertoo Virolainen.

Kilpailijoilla oli neljä ja puoli tuntia suoriutua haasteesta.

– Alkuruuassa oli sampea ja unkarilaista kaviaaria. Pääruuassa oli peuraa ja hanhen rasvamaksaa, kurpitsaa ja porkkanaa. Jälkiruuassa oli valkosuklaata ja marinoitua luumua, pähkinää ja mantelileivosta, kertaa Laura.

Lautaset lämpiminä ja kypsyydet kohdillaan

Kokkikisassa menestyminen vaatii tiukkaa organisointikykyä. Laura Virolainen kertoo, että kolmen ja puolen tunnin päästä kilpialunalkamisesta, alkuruuan piti olla valmis. Sen jälkeen pääruuan ja jälkiruuan valmistamiseen sai käyttää vielä lisää aikaa. Lautaselle nostaminen täytyy tapahtua oikeaan aikaan.

Puolessa tunnissa piti suunnitella annokset. Se oli lyhyt aika.

Laura Virolainen

– Se tekee piste-erot, että lautaset ja ruuat ovat lämpimät ja kypsyydet on kohdillaan. Sillä pääsee pitkälle, neuvoo Virolainen.

Laura kertoo, että kilpailu oli kehittävää ja se tuo pontta tekemiseen.

– Pääsin näkemään muiden tuotoksia, sain hyviä, uusia ideoita ja Unkarin ruokakulttuuri tuli tutuksi, summaa Laura kisan antia.

Naiset ovat arempia lähtemään kisoihin kuin miehet

Usein kokkikisoissa menestyvät mieskokit. Laura Virolaisen mielestä syytä tähän on vaikeaa keksiä. Hän muistuttaa, että ala on miesvoittoinen.

– Naiset eivät ole rohkaistuneet kilpailemaan. Se vaatii omalta mukavuusalueelta ulos tuloa. Kilpaileminen on aika stressaavaa ja jännittävää, kertoo Laura.

Se tekee piste-erot, että lautaset ja ruuat ovat lämpimät ja kypsyydet on kohdillaan.

Laura Virolainen

Nuori huippukokki ei unelmoi omasta ravintolasta, vaan uuden oppimisesta.

– Kun pääsisi tekemään mahdollisimman paljon, näkemään eri asioita ja kehittämään itseään, pohtii Laura.

Lauran kaverit ja perhe ovat varmasti tyytyväisiä, kun kisa on ohi. Laura kertoo antaneensa paljon aikaansa kilpailulle. Valmistautuminen on tapahtunut yksinäisyydessä. Tammikuussa Laura voitti Suomen Nuoren kokin -tittelin.

– Tämä on tammikuun lopusta asti pyörinyt mielessä. Olen yksinäni pyörinyt täällä keittiössä ja miettinyt ja kokeillut reseptejä, kertoo Laura.