1. yle.fi
  2. Uutiset

Serbia: Emme kestä tätä

Serbia vaatii Unkaria avaamaan rajansa pakolaisille, sillä Serbia ei selviä tilanteesta. Serbialla on vanhastaan tuhansittain Jugoslavian hajoamissotien pakolaisia.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia Serbian ja Unkarin rajalla Horgoksessa, Serbiassa 15. syyskuuta.
Pakolaisia Serbian ja Unkarin rajalla Horgoksessa, Serbiassa 15. syyskuuta 2015.Zoltan Mathe / EPA

Serbian viranomaiset vaativat Unkaria avaamaan rajansa turvapaikan hakijoille. Serbian välisellä Unkarin rajalla on satoja ihmisiä, jotka pyrkivät EU-alueelle.

Unkari käytännössä sulki rajansa tänään tiistaina ja sanoi palauttavansa Serbiaan ne pakolaiset, jotka eivät ano turvapaikkaa Unkarista.

Serbian ulkoministeri Ivica Dacic ilmoitti, ettei Serbia selviä pakolaisista, koska heitä on yksinkertaisesti liian paljon.

– Se ajatus, että palautetaan pakolaiset Serbiaan samaan aikaan, kun Kreikasta ja Makedoniasta tulvii uusia, on kohtuuton, Dacic totesi.

– Toivon Unkarin avaavan rajansa pakolaisille, ainakin naisille ja lapsille, esitti Serbian työ- ja sosiaaliministeri Aleksandar Vulin. Hän oli käynyt neuvotteluja unkarilaisten virkamiesten kanssa Horgosin raja-asemalla.

– Keskustelin henkilökohtaisesti toisella puolella olleen virkailijan kanssa, joka puhui minulle aidan yli. He eivät päästäneet edes minua Unkariin, Vulin ihmetteli.

Hän arveli, että kun Unkarin raja on kiinni, pakolaiset pyrkivät Länsi-Eurooppaan Kroatian tai Romanian kautta.

Ulkoministeri Dacic muistutti, että Serbiassa on jo satoja tuhansia Jugoslavian hajoamissotien pakolaista.

– Olemme nähneet 140 000 turvapaikan hakijan kulkevan maamme halki ja vain 550 on hakenut turvapaikkaa Serbiasta, kaikki muut ovat halunneet jatkaa matkaa läntiseen Eurooppaan, hän totesi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi