Ruotsi onkin entistä turvallisempi

Väkivaltauutisia tulee Ruotsista päivittäin mutta vakava väkivalta on vähentynyt. Ruotsalaiset kokevat turvallisuutensa jopa parantuneen.

Ulkomaat
Ruotsalaispoliiseja Tukholmassa.
Yle

Ruotsista on kerrottu viime aikoina paljon uutisia väkivallasta tai sen uhasta. Toissayönä pakolaislasten asuntolassa Pohjois-Ruotsissa oli tulipalo, jota poliisi epäilee tuhopoltoksi. Kurdien tiloissa räjähti jokin maanantaiyönä. Kranaatteja on heitelty Malmössä pitki kesää. Jengit tekevät kostojaan.

Toisin kuin olettaisi, väkivalta ei ole lisääntynyt.

– Kuolemaan johtava väkivalta on vähentynyt 20 viime vuoden ajan, sanoo rikosopin professori Felipe Estrada Tukholman yliopistosta. Suuntaus on yleismaailmallinen.

Muutos ei selity parantuneella sairaanhoidolla. Myös sairaalakuntoon saattaminen on vähentynyt, vaikkakaan ei yhtä selvästi.

Estradan mukaan ihmiset luulevat yleisesti, että väkivalta lisääntyy koko ajan. Oletus on sama eri puolilla maailmaa.

Yhtenä syynä on median houkutus kertoa väkivaltauutisia dramaattisten kuvien takia. Syytä on myös poliitikoissa, jotka mielellään näyttävät pystyvänsä tekoihin ja kisaavat siitä, kuka eniten lisää poliiseja tai kiristää rangaistuksia. Se on helpompaa kuin sosiaalisiin ongelmiin puuttuminen, Estrada arvioi.

Maahanmuuttokriittiset ruotsidemokraatit sanovat mielellään, että maahanmuutto tuo mukanaan rikollisuutta ja väkivaltaa.

Ongelmia kasautuu lähiöihin, joissa maahanmuuttajia on paljon. Niissä on köyhyyttä, työttömyyttä ja heikompitasoiset koulut.

Estrada korostaa, että ongelma on sosiaalinen epätasa-arvo, joka lisää rikollisuutta.

– Sillä ei ole merkitystä sillä, mitä etnistä taustaa tai uskontokuntaa edustaa. Eriarvoistuminen lisää väkivaltaa.

Estrada huomauttaa, että USA:ssa tummaihoiset nuoret miehet ovat yliedustettuina vankiloissa, vaikka he puhuvat sujuvaa englantia eikä voida puhua kotoutumisongelmista. Skotlannissa on ollut paljon rikollisuutta katolisilla pojilla alueella, jossa on työttömyyttä. Yhteistä on heikko asema yhteiskunnassa ja köyhyys.

Ruotsissa rikollisuutta tutkiva virasto Brå on kysynyt ihmisiltä heidän kokemaansa turvallisuutta.

Kansalaisilta kysyttiin muun muassa, miten pelko rajoittaa ulkona liikumista tai uskooko henkilö joutuvansa pahoinpidellyksi. Ihmisten käsitys turvallisuudestaan oli jopa hiukan kohentunut vertailuvuodesta 2006.

Tämä ei liene totuus kansankodin kaikissa lähiöissä. Vähäosaisuus lisää myös turvattomuutta.