1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijavirran odotetaan muuttavan suuntaa – Pakolaisia alkoi saapua Serbiasta Kroatiaan

Serbia alkoi kuljettaa EU:hun pyrkiviä ihmisiä Kroatian rajalle, kun Unkari sulki oman Serbian-vastaisen rajansa suurten turvapaikanhakijamäärien vuoksi.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijat kulkivat pitkin suljettua Unkarin ja Serbian välistä rajaa 15. syyskuuta 2015.
Turvapaikanhakijat kulkivat pitkin suljettua Unkarin ja Serbian välistä rajaa.Elvis Barukcic / AFP

Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat saapuneet Serbiasta Kroatiaan sen jälkeen, kun Serbia alkoi kuljettaa heitä sinne Unkarin suljettua rajansa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen 30–40 turvapaikanhakijan joukko saapui keskiviikkoaamuna Šidiin ajettuaan noin 500 kilometrin linja-automatkan Presevosta Makedonian rajalta.

Myöhemmin uutistoimisto Reutersin kuvaaja kertoi nähneensä ainakin sadan ihmisen kävelevän Kroatiaan. Osa oli tullut Serbian halki busseilla, osa nousi takseista.

Kroatian puolella oleva toimittaja kertoo, että poliisi on koonnut yhteen ensimmäiset tulijat ja vienyt heidät rekisteröitäviksi.

Uutistoimistojen tietojen mukaan pakolaisten joukossa on kaikenikäisiä naisia, miehiä ja lapsia ainakin Syyriasta, Afganistanista, Mauritaniasta ja Irakista.

Satoja jäi Unkarin-rajalle jumiin

Tähän asti Kreikasta ja Makedoniasta tulleiden turvapaikanhakijoiden reitti on kulkenut Serbiasta Unkariin ja sieltä muualle EU:hun.

Reitti tukkeutui, kun Unkari käytännössä sulki rajansa tiistaina ja sanoi palauttavansa Serbiaan ne, jotka eivät hae turvapaikkaa Unkarista. Sadat ihmiset ovat jääneet rajalle jumiin.

Unkari on alkanut myös pidättää laittomasta rajanylityksestä epäiltyjä. Poliisin mukaan rajan ylitti tiistaina laittomasti yli 360 ihmistä. Heistä 316:ta syytetään Unkarin rajalle pystyttämän aidan vaurioittamisesta.

Ennen rajan sulkemista maanantaina Unkariin tuli poliisin mukaan yli 9 000 ihmistä.

Serbia alkoi tiistaina kuljettaa EU:hun pyrkiviä ihmisiä Unkarin sijasta Kroatian rajalle. Sieltä turvapaikanhakijoiden olisi kuljettava Slovenian läpi päästäkseen muualle EU:hun.

Serbia ei kuulu EU:hun. Unkari, Kroatia ja Slovenia kuuluvat, mutta Kroatia ei kuulu vapaan liikkuvuuden alueeseen eli Schengen-alueeseen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi