Espooseen avataan uusi vastaanottokeskus alaikäisille turvapaikanhakijoille

Espoon kaupungin vastaanottoyksikössä on jo yli kaksisataa yksin maahantullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa. Syyskuussa avattavaan yksikköön tulee aluksi 40 turvapaikanhakijaa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakija katsoo televisiota.
Yle

Espoossa sijaitsevassa Rinnekodissa aloittaa syyskuun aikana toimintansa uusi alaikäisten yksin maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö.

Yksikössä on aluksi 40 paikkaa, mutta määrää voidaan kasvattaa kaksinkertaiseksi. Vastaanottoyksikköä ylläpitää Diakonissalaitos.

Espoossa on jo tällä hetkellä vastaanottoyksikkönsä kirjoilla yli 200 alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista runsaat sata asuu yksikön omissa tiloissa.

Kaikkiaan yli 40 prosenttia Suomeen yksin maahantulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista on sijoitettu Espooseen. Paikat ylittävät kymmenkertaisesti Espoon maahanmuuttoviraston kanssa sopiman määrän.

Valmiusryhmä seuraa tilannetta

Espooseen on perustettu kaupungin eri toimialojen virkamiehistä koostuva valmiusryhmä, joka seuraa turvapaikanhakutilannetta ja varmistaa tiedonkulun kaupungissa.

Ryhmän tehtäviin kuuluu myös tilojen kartoittaminen mahdollisten aikuisten vastaanottoyksiköiden perustamiseksi. Toistaiseksi sopivia tiloja ei ole löytynyt.

– Sopivia tiloja aikuisten turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaan on selvitetty, mutta riittävän suuria tiloja ei ole toistaiseksi löytynyt. Maahanmuuttovirastosta saamamme tiedon mukaan tavoitteena on löytää aikuisten vastaanottamiseen mielellään yli 200 hengen majoittumiseen soveltuvia tiloja, kertoo Espoon maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto.

Espoon suunnitelmien mukaan vastaanottotoiminnasta vastaisivat kolmannen sektorin toimijat, joita kaupunki tukee esimerkiksi auttamalla turvallisuusjärjestelyissä ja järjestämällä oppivelvollisuusikäisten perusopetuksen.

SPR etsii työntekijöitä vastaanottokeskuksiin

Suomen Punainen Risti on avaamassa maahanmuuttoviraston toimeksiannosta Uudellemaalle useita vastaanottokeskuksia. Ensimmäisenä avataan yksiköt Raaseporiin Meltolan sairaalan kiinteistöön ja ja alaikäisille yksin maahan tulleille tarkoitettu yksikkö Siuntion Harjulinnaan.

Uudenmaan vastaanottokeskuksiin haetaan parhaillaan kymmeniä työntekijöitä. Töihin haetaan esimiehiä, sosiaalityöntekijöitä, terveyden- ja sairaanhoitajia sekä etuuskäsittelijöitä.