Mielenilmaus sulkee kaivoksen ja kauppoja Kainuussa

Perjantaiksi suunniteltu palkansaajajärjestöjen mielenilmaus vaikuttaa Kainuun suurimmilla työpaikoilla eri tavoin. Osa menee kiinni muutamaksi tunniksi ja osa kokonaan, mutta toimipaikkoja on myös avoinna.

Mielenosoituslakot
Asiakas vetää perässään K-kaupan ostoskoria.
Jarkko Riikonen / Yle

Osuuskauppa Maakunnan eri myymälöistä osa sulkeutuu kokonaan ja muissakin liikkeissä jotkut työntekijät poistuvat perjantaina työpaikoilta kello 11–13 väliseksi ajaksi, sanoo pääluottamusmies Päivi Hoffren.

– Esimerkiksi Kajaanissa Komiahon S-Market sekä Kuhmon Koulukadun ja Kainuuntien S-Marketit sulkeutuvat näillä näkymin kokonaan. Muissa liikkeissä, muun muassa Kajaanin Prismassa osa henkilökuntaa poistuu työpaikalta. Myymäläkohtainen tilanne elää aivan perjantaihin saakka, koska kyse ei ole lakosta vaan hallitukseen kohdistuvasta mielenilmauksesta, sanoo Hoffren.

Sulkeutuvissakin myymälöissä pullat eivät jää uuniin tai maidot lämpimään, sanoo Hoffren.

– Sulkemistyöt aloitetaan esimiesten kanssa hyvissä ajoissa niin, että työntekijät pääsevät lähtemään kello 11. Ne, joiden työpäivä jatkuu kello 13 jälkeen, palaavat työpaikoille mielenilmaisun päätyttyä.

Osuuskaupan ravintoloissa ja hotelleissa ei järjestetä organisoitua ulosmarssia, sanoo pääluottamusmies Tommi Tuominen.

Onhan tämä harmillista, kun se koskee pienipalkkaisia vuoromiehiä.

Jukka Vetola

– Päätös on jokaisen henkilökohtainen. Se joka haluaa, voi siihen osallistua. Sellainen maku on keskusteluista jäänyt, että muutenkin vähillä tunneilla työskentelevät miettivät tarkkaan, voiko lähteä. Siinä kuitenkin menettää sen parin tunnin palkan.

Lounasaikaan tapahtuva mielenilmaus tuskin sulkee yhtään ruokapaikkaa kokonaan, sanoo Tuominen.

– Mielenilmauksen kesto on kuitenkin vain pari tuntia ja sen ajan paikat toimivat vaikka esimiesvoimin. Toisaalta ei tätä oikein voi ennakoida, koska osallistumispäätöksen voi tehdä perjantaina.

Osuuskauppa Maakunnan kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa työskentelee noin 500 ihmistä.

Transtechillä ei ennakoida, mutta lähdetään reissuun

Junavaunuvalmistaja Transtechillä Kajaanissa työskentelevä SAK:n paikallisjärjestön puheenjohtaja Jouni Lämpsän mukaan mielenilmaukseen osallistutaan keskusjärjestön ohjeistuksen mukaan.

– On kehotettu, mutta jokainen tekee päätöksen omalta kohdaltaan. Näitä häiriöitä voi olla 18. syyskuuta aamukuuden ja 19. syyskuuta aamukuuden välillä. Korostan, että mielenilmaus kohdistuu hallituksen toimia vastaan, ei työnantajaa tai työehtosopimusta vastaan.

Myymäläkohtainen tilanne elää aivan perjantaihin saakka, koska kyse ei ole lakosta vaan hallitukseen kohdistuvasta mielenilmauksesta.

Päivi Hoffren

Lämpsän mukaan Kajaanissa SAK ei järjestä erillistä mielenilmausta, vaan voimat halutaan keskittää valtakunnallisiin päätapahtumiin Ouluun ja Helsinkiin.

– Jos joku haluaa ilmaista mieltään Kajaanissa, siitä vaan. Itse olen lähdössä Helsinkiin.

Paikalliset ammattiosastot kartoittavat parhaillaan lähtöhalukkuutta.

– Sitten kun lähtijöiden määrä tiedetään, niin voidaan päättää myös se, millä välineellä mennään. Ainakin ennen aamukuutta lähtevät junat ajavat perille, sanoo Lämpsä.

Lämpsä ei halua ennakoida mielenilmaukseen osallistujien määrää ja vaikutusta Transtechin toimintaan.

– Mielenilmaus on jokaisen oma asia. Sen vaikutuksen näkee sitten perjantaina.

Transtechilla on noin 500 työntekijää.

Terrafame sulkeutuu vuorokaudeksi

Terrafamen kaivos suljetaan vuorokaudeksi, sanoo pääluottamusmies Jukka Vetola.

– Paikka hiljenee vuoron vaihtuessa kello seitsemän aamulla. Mielenilmaisun tukijat ovat pääportilla. Mitään lakkovahteja ei ole, kun ei ole kyse lakosta. Onhan tämä harmillista, kun se koskee pienipalkkaisia vuoromiehiä. Ja silläkin tavalla harmillista, että kaivosta ollaan nyt parhaillaan ajamassa ylös.

Mielenilmaus on jokaisen oma asia. Sen vaikutuksen näkee sitten perjantaina.

Jouni Lämpsä

Vetolan mukaan mielenilmaus koskee myös alihankkijoita, joten kaivos hiljenee, mutta ei aivan kokonaan.

– Ympäristöasioiden hoitamiseen mielenilmaisu ei vaikuta, eli ympäristöasiat hoidetaan ja sillä tavalla ollaan vastuullisia.

Terrafamella on kaivoksella noin 500 työntekijää ja alihankkijoilla muutamia satoja työntekijöitä.