1. yle.fi
  2. Uutiset

Aikuisten käsityökoulussa vanha inho voi muuttua himoksi

Yhä useampi aikuinen haluaa käsityökouluun. Osa lähtee päivittämään vanhoja taitojaan, aktiviiharrastajat oppimaan jällen kerran uutta. Käsitöitä inhonnut Pia Byskata halusi mukaan löytääkseen mielikuvitukselleen uuden kanavan.

ilmiöt
Äiti Pirjo Byskta ja tytär Bia Byskata tekevät huovutustöitä
Kalle Niskala / Yle

Suomessa on 16 alueellisesti toimivaa Taito-käsityökoulua. Oppilaita on tänä vuonna yli 4000, heistä aikuisia reilut 600.

- Aikuisten kiinnostus on kasvanut jatkuvasti viime vuosina, kertoo lokakuussa Taito Uusimaa ja Taitoliiton toiminnanjohtajana aloittava Minna Hyytiäinen. Taiteen perusopinnot kiinnostavat harrastamisen lisäksi myös eräänlaisena täydennyskoulutuksena.

Esimerkiksi Kokkolassa Taito Keski-Pohjanmaan aikuisten käsityökoulussa kysyntä on tällä hetkellä niin suurta, että kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan.

"Onnistuin ja se oli menoa"

Kokkolalaisella Pia Byskatalla on viisivuotisista opinnoista meneillään kolmas vuosi. Nyt on jo selvinnyt, että ompelukone ei ole oma juttu, mutta huovuttaminen on. Parhaillaankin on syntymässä taulu tai tyynynliina. Lopputulos selviää työn edetessä.

Siinä on jotakin kivaa, kun saa neulalla pistellä aggressioita pihalle!

Pia Byskata

- Siinä on jotakin kivaa, kun saa neulalla pistellä aggressioita pihalle! Viime vuonna ommeltiin mollamaijoja, ei ollut yhtään mun juttu, mutta tuli sekin tehtyä ja kokeiltua.

Viidessä vuodessa saa kokeilla kaikkea mahdollista. Pian äiti, Pirjo Byskata, on jo lopputyönsä tehnyt ja saanut käsityökoulu-opintonsa päätökseen.

- Olen tehnyt kaikkea mahdollista. Töitä raudasta, lasista, kuparista. Olen huovuttanut, veistänyt puuta ja ommellut keskiaikapukuja. Käsityökoulusta jäi käteen paljon uutta oppia, ja paljon uusia ideoita, kertoo Pirjo Byskata.

Pia Byskata puolestaan lohduttaa tumpeloita. Käsityökouluun menessä ei tarvitse olla mestari.

- Vaikka et olisi koskaan pitänyt neulaa tai puikkoja kädessä, käsityökoulussa kyllä oppii. Vielä kymmenen vuotta sitten käsityöt olivat pahinta, mitä kuvitteli tekevänsä. Sitten ajattelin, että voisinhan kokeilla, että onnistunko jossakin. Kun kerran onnistuin, se oli sitten menoa.

Lue seuraavaksi