1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lemmikki autossa – muistitko kiinnittää turvavyön?

Kaikki auton matkustamossa oleva irtonainen tavara on vaarallista, koska törmäystilanteessa esineiden ja matkustajien painot monikymmenkertaistuvat. Matkustamossa oleva lemmikki olisikin aina kiinnitettävä sekä eläimen että ihmisen turvallisuuden vuoksi.

Autossa käytettävät turvavaljaat on oltava tarpeeksi tukevat. Kuva: Esko Pulliainen / Yle

Liikenneturvallisuudesta puhuttaessa eläimet tahtovat unohtua. Jokainen varmaan muistaa napsauttaa turvavyön kiinni itselleen, mutta monesti vänkärin sylissä istuva pieni lemmikki matkustaa ilman kuljetuslaatikkoa tai turvavaljaita.

Liikenneturvan Jyväskylän toimipisteen yhteyspäällikkö Leena Piippa muistuttaa, että kaikki matkustamossa olevat, elävät olennot tai elottomat esineet, on kiinnitettävä.

– Tieliikennelaissa sanotaan, että kaikkien ihmisten pitää autossa käyttää turvavyötä ja toisaalta määräykset sanovat, että kaikki tavarat on kiinnitettävä. Eläimistä laista ei mainita erikseen. Mutta turvallisuuden näkökulmasta kaikkien matkustamossa olevien pitää olla kiinni.

Törmäyksessä kaikki matkustamossa oleva irtonainen tavara on vaarallista. Kun esimerkiksi 50 kilometrin tuntinopeudesta tulee äkkipysähdys, esineiden ja ihmisten törmäyspaino 40-kertaistuu.

– Silloin 10 kilon painoinen koira painaa 400 kiloa! toteaa Leena Piippa.

Esimerkiksi koiran ja kissan voi kiinnittää turvallisesti autokäyttöön sopivilla valjailla.

– Valjaat valitaan koiran koon tai painon mukaan ja valjaat kiinnitetään turvavöihin.

Autokäyttöön sopivat valjaat

– Varsinaisia ohjeita tai testejä koirien turvavaljaille en ole löytänyt. Pitää vain arvioida maallikon silmin, näyttävätkö valjaat tukevilta ja turvallisilta. Ulkoilukäyttöön tarkoitetut valjaat eivät välttämättä kolaritilanteissa riitä, Leena Piippa sanoo.

Pitää vain arvioida maallikon silmin, näyttävätkö valjaat tukevilta ja turvallisilta.

Leena Piippa, Liikenneturva

Liikenneturva on nettisivuillaan ohjeistanut lemmikinomistajia oikeanlaisten valjaiden valitsemisessa. Hyviä käytännön vinkkejä saa myös toisilta lemmikinomistajilta tai vaikkapa lemmikkieläinliikkeistä, Piippa sanoo.

Poliisista muistutetaan, että vaikka eläinten kuljettamisesta ei säädetä tieliikennelaissa, siitä on kuitenkin olemassa omaa lainsäädäntöä.

Eläintenkuljetuslaissa sanotaan, että "Eläintä saa kuljettaa vain sellaisella kuljetusvälineellä ja sellaisissa kuljetusolosuhteissa, että kuljetuksesta ei aiheudu eläimelle tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä. Lisäksi eläintä on suojeltava kuljetuksessa vahingoittumiselta ja sairastumiselta." Laki koskee erityisesti tuotantoeläimiä, mutta sitä voi soveltaa myös lemmikkeihin.

Tosin käytännössä, jos poliisi näkee liikenteessä auton, jossa lemmikkiä kuljetetaan irrallaan, siitä lähinnä huomautetaan. Sakkojen kirjoittamiseen eivät poliisin resurssit yleensä riitä.

Leena Piippaa ja poliisia haastatteli Yle Keski-Suomen Esko Pulliainen.

Edit klo 12:04 Kuva vaihdettu.