Kroatia lupaa sallia turvapaikanhakijoiden kauttakulun

EU:hun tulevien turvapaikanhakijoiden virran on uskottu kääntyvän Serbiasta Kroatiaan ja sieltä eteenpäin, kun Unkari sulki rajansa kauttakulkijoilta.

turvapaikanhakijat
Tuvapaikanhakijoita ja pakolaisia Horgosin kaupungin lähistöllä sijaitsevalla Serbian ja Unkarin välisellä rajalla Serbian puolella 15. syyskuuta 2015.
Tuvapaikanhakijoita ja pakolaisia Horgosin kaupungin lähistöllä sijaitsevalla Serbian ja Unkarin välisellä rajalla Serbian puolella 15. syyskuuta 2015. Elvis Barukcic / AFP

Kroatia lupaa ottaa vastaan maahan pyrkivät turvapaikanhakijat ja antaa heidän jatkaa matkaansa Länsi-Eurooppaan.

– He voivat kulkea Kroatian läpi ja me autamme, valmistaudumme siihen mahdollisuuteen, sanoo pääministeri Zoran Milanović.

Hän vahvistaa, että Kroatiaan saapui yöllä Serbiasta noin 150 ihmistä.

Serbia alkoi kuljettaa maahan Makedoniasta tulleita ja EU:hun pyrkiviä turvapaikanhakijoita Šidiin Kroatian rajalle, kun Unkari sulki heiltä oman rajansa.

Unkarin päätöksen on arveltu johtavan siihen, että pakolaisvirta suuntautuu Serbiasta Kroatian ja Slovenian kautta muualle EU:hun.

Kroatiassa poliisi on vienyt tulijat rekisteröitymään Tovarnikin kaupunkiin, jossa heillä on mahdollisuus saada myös terveydenhoitoa.

Lähteet: Reuters, AFP