1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sadat uudet vapaaehtoiset haluavat nyt Nälkäpäivä-kerääjiksi: "Maailman tilanne ahdistaa"

Ennätysmäärä ihmisiä on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi Suomen Punaisen Ristin loppuviikon Nälkäpäivä-keräykseen.

Nälkäpäivän keräyslipas Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen on ilmoittautunut ennätysmäärä vapaaehtoisia kerääjiä tänä vuonna. Pelkästään netin kautta mukaan ovat luvanneet lähteä sadat uudet vapaaehtoiset ja SPR:n osastoista eri puolilta maat on tullut samanlaista viestiä.

– Ihmisten auttamishalu on nyt aivan mahtavaa, SPR:n varainhankintajohtaja Anna Laurinsilta sanoo.

Esimerkiksi Savonlinnassa kerääjiä on viidennes enemmän kuin aiemmin.

– Suurin osa näistä ihmisistä on sellaisia, jotka eivät ole olleet lainkaan SPR:n toiminnassa mukana ja lisäksi on sellaisia, jotka ovat olleet jo vapaaehtoisia muissa tehtävissä, keräysjohtaja Eine Väisänen sanoo.

Maailman tilanne on herättänyt uusia ihmisiä osallistumaan keräykseen, Väisänen arvioi. Kuvat hukkuneista lapsista Välimerellä ovat olleet monelle liikaa.

– Nyt kun pakolaisasiaa on tullut hyvin paljon televisiossa ja lehdissä, niin monet sanovat, että se ihan ahdistaa heitä. Tilannetta halutaan helpottaa edes vähän olemalla lipaskerääjänä.

Viime vuonna Savonlinnan osasto onnistui keräämään rahaa tuntuvasti alle tavoitteen ja lippaissa oli yhteensä 6713 euroa. Tänä vuonna rima on asetettu selvästi korkeammalle: tavoitteena on saada 10 000 euroa rikki.

– Rahat menevät Punaisen Ristin katastrofirahastoon eli muun muassa Nepaliin menee yhä rahaa sekä pakolaisten lähtömaihin ja naapurimaihin. Suomessa varoilla koulutetaan uusia vapaaehtoisia ja myös kotimaan katastrofeissa käytetään näitä varoja. Esimerkiksi viime vuonna Savonlinnassa autettiin 16 tulipalon uhria katastrofirahaston tuella, Väisänen kertoo.

Useilla paikkakunnilla yhä pulaa kerääjistä

Lipaskerääjät varustetaan matkaan rahalippaan lisäksi pienen tietopaketin kera. Tietoa on paitsi rahojen käyttökohteista myös siitä, miten suhtautua kadulla vastaan tulevaan kritiikkiin.

– Meillä jokaiselle lipaskerääjälle annetaan ohjeet siitä, miten suhtaudutaan kaiken näköisiin kielteisiin palautteisiin. Niitä on yleensä tullut hyvin vähän. Ihmiset ymmärtävät sen, että meillä Suomessa asiat ovat kuitenkin hyvin verrattuna katastrofialueisiin, missä on menetetty ehkä kaikki.

Vaikka kerääjiä on ilmoittautunut monissa paikoissa ennätysmääriä, on monissa paikoissa yhä aivan liian vähän kerääjiä. Esimerkiksi Mikkelissä tarvitaan kerääjiä lisää etenkin perjantaille ja lauantaille.

Myös netin kautta on ilmoittautunut runsain joukoin kerääjiä, ja SPR:llä jännitetään nyt, kuinka suuri joukko ilmoittautuneista todella tulee paikalle keräämään.

Nälkäpäivä-keräys alkaa huomenna ja kestää lauantaihin saakka.