Taikatemppujen avulla kiusaamista vastaan – "Alakouluesityksissä palaute on täysin välitöntä"

Lasten elämää koskettavien teemojen avulla voi saada paremmin perille sanoman toisten huomioimisesta. Ympäri Suomea kiertävä Petteri Hakanen yhdistää esityksiinsä myös taikuutta ja beatboksausta.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Taika-Petteri alias Petteri Hakanen on jo 13 vuoden ajan esiintynyt työkseen eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Taikuri, beatboksaaja, vatsastapuhuja ja jonglööri nostaa erityisesti kouluesiintymisissään esille erilaisia lapsia ja nuoria koskettavia teemoja.

– Uusin esitys, jonka kanssa olen kiertänyt syyskuusta lähtien noin 40 koulussa muun muassa Helsingissä, liittyy tunnetaitoihin. Kaikkein vanhin tämän tyyppinen esitys liittyy kiusaamisen estämiseen. Toki muunlaisiakin esityksiä minulla on.

Kaverijuttuihin ja kiusaamiseen liittyvät esitykset ovat syntyneet ympäri Suomen esiintyvälle Hakaselle hyvin luontevasti. Hän nimittäin toimi aikoinaan opettajana yläkoulussa ja lukiossa sekä oli tukioppilasohjaaja.

– Tukioppilasjutuissa näistä asioista puhuttiin paljon. Sitten kun ryhdyin artistiksi, nämä teemat tuntuivat luontevilta. Haluan tehdä esityksiä sellaisista aiheista, jotka ovat mielestäni oikeasti tärkeitä.

Voi sanoa, että minulla on aika kivaa töissä.

Petteri Hakanen

Hakanen on käynyt esiintymässä Kainuussakin muun muassa Kajaanin evankelis-luterilaisen seurakunnan tapahtumassa.

Toisinaan yleisöltä tulee suoraan palautetta liittyen esityksen teemaan.

– Aika usein palaute on näissä tapauksissa, että oli tärkeä asia, Hakanen kertoo.

– Ylipäätään esimerkiksi alakouluesityksissä palaute on täysin välitöntä. Voi sanoa, että minulla on aika kivaa töissä. Lapset tulevat moikkaamaan ja juttelemaan. Aika usein palaute on, että esitys oli mukava, tai että opeta minutkin beatboksaamaan, Hakanen jatkaa.

Liialla puhumisella meno laskee

Taikuutta, beatboksausta, jonglöörausta ja vatsastapuhumista esityksissään yhdistävä Petteri Hakanen tuumaa, että esitykset ovat aika hyvä keino saada niiden teemoja perille lapsille.

– Ainakin tämä on paras keino, minkä minä olen keksinyt. Huomaan esityksissä, että jos rupean puhumaan liikaa, meininki alkaa laskemaan. Mutta heti kun hahmot tulevat, meno muuttuu.

– Lapset saattavat muistaa kauankin hahmoja, yksi niistä on Jakke Jääkarhu. Joku saattaa tulla sanomaan minulle vuoden päästä, että kun se Jakke Jääkarhu sanoin näin ja näin. Minun täytyy olla tosi tarkka, että mitä se sanoo, Hakanen nauraa.