1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Amputaatiovälineillä hätäsektio – SPR:n katastrofirahaston apu on konkreettista

Suomalaisten auttamishalua testataan taas, kun nälkäpäiväkeräyksellä kerätään varoja SPR:n katastrofirahastoon. Marjatta Koho on vapaaehtoisena vienyt apua perille jo vuosikymmenien ajan.

Marjatta Koho osallistuu nälkäpäivään monella tasolla. Kuva: Jarkko Laitinen / Yle

Katastrofialueilla yllättävät tilanteet ovat arkipäivää. Turkulainen leikkaussalisairaanhoitaja Marjatta Koho kertoo huiman esimerkin uskomattomasta ammattitaidosta.

– Kerran odotimme kenttäsairaalassa jalka-amputaatiopotilasta. Sitten kun hän saapui ja saimme kaikkien vilttien alta ihmisen näkyviin, niin totuus selvisi. Kyseessä olikin nuori äiti, ja tarvittava toimenpide olisi hätäsektio. Aikaa ei ollut enää käydä hakemassa uusia välineitä, joten teimme sitten hätäsektion amputaatiovälineillä, Koho kertoo, ja pystyy nykyisin nauramaankin tilanteelle.

Koho on toiminut SPR:n delegaattina useilla katastrofialueilla 1980-luvulta lähtien. Nälkäpäiväkeräyksen merkityksen hän näkee suurena.

– Se toimii herättäjänä. Kun ihminen näkee kerääjän, herää ajatus ”mitä minä voisin tehdä.” Jokainen voi sitten auttaa omalla tavallaan, toinen antaa rahaa, toinen aikaa ja kolmas ammattiosaamistaan. Mielestäni tärkeintä on tarttua toimeen ja tehdä sitä mitä pystyy, Koho painottaa.

Katastrofirahasto auttaa ja opettaa

Tämän vuoden keräyskohteena olevan SPR:n katastrofirahaston toiminnasta Koho on selvästi ylpeä. Rahaston varoja ei korvamerkitä mihinkään, joten sen avulla kyetään toimimaan nopeasti yllättävissä tilanteissa.

Tärkeintä on tarttua toimeen ja tehdä mitä pystyy

Marjatta Koho

– Omasta kokemuksestani voin todella sanoa, että apu menee ihan konkreettisesti perille. Niille ihmisille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotoaan, tai sinne katastrofialueelle. Siellä todella autetaan hädänalaisia ihmisiä, yksilöitä.

– Mutta tärkeää on myös opettaminen, että paikalliset oppivat jotain ja toimintaan syntyy jatkuvuutta. Me olemme kuitenkin vain käymässä katastrofialueella, ja paikalliset ihmiset jäävät jälkeemme ja jatkavat elämäänsä siellä, Koho muistuttaa.

SPR:n nälkäpäivän lipaskeräys katastrofirahaston hyväksi on käynnissä 17.-19.9.2015.