Hyppää sisältöön

Kroatia lähettää miinanraivaajia rajalle turvaamaan pakolaisten kulkua

Pakolaisten virta on muuttanut kulkureittiään kohti Länsi-Eurooppaa sen jälkeen, kun Unkari tiistaina sulki rajansa kahta rajanylityspaikkaa lukuun ottamatta.

Kroatia on lähettänyt miinanraivaajia Serbian vastaiselle rajalleen, mistä pakolaiset ovat alkaneet matkustaa kohti Saksaa ja Ruotsia. Ensimmäiset pakolaiset ovat ylittäneet rajan jalkaisin keskiviikkona, ja Kroatian poliisi pelkää, että rajalle on jäänyt miinoja Jugoslavian sodasta.

Kroatiassa arvioidaan, että noin prosenttia maan pinta-alasta on täynnä sodanaikaisia miinoja. Se vastaa noin 550 neliökilometriä. Viranomaisten mukaan miinakentät on kuitenkin merkitty selvästi, ja miinoista varoitetaan.

Pakolaisten virta on muuttanut kulkureittiään kohti Länsi-Eurooppaa sen jälkeen, kun Unkari tiistaina sulki rajansa kahta rajanylityspaikkaa lukuun ottamatta. Serbiasta on lähtenyt ainakin 10 pakolaisia kuljettavaa linja-autoa kohti Šidiä Kroatian rajalla.

Kroatian sisäministeri Ranko Ostojićin mukaan maahan on puoliltapäivin saapunut 277 pakolaista Serbiasta. Pakolaisten arvellaan jatkavan matkaansa Kroatiasta Slovenian kautta muihin EU-maihin. Kroatia on luvannut pakolaisille vapaan kauttakulun.

– En hyväksy Unkarin pakolaispolitiikkaa. Mielestä se on vahingollista ja vaarallista. Ei siksi, että rajalle nousevat aidat pysäyttäisivät ketään, vaan koska ne lähettävät kauhean viestin. Aita Euroopan keskellä 2000-luvulla ei ole vastaus, vaan uhkaus, Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović sanoi puhuessaan parlamentissa.

Kroatia on koko pakolaiskriisin aikana vedonnut solidaarisuuteen pakolaisia kohtaan. Se on luvannut ottaa vastaan 3 000 pakolaista. Kroatian pääministeri Zoran Milanović tapaa Itävallan kanslerin Werner Faymannin torstaina keskustellakseen pakolaistilanteesta.

.
.