Yhdysvaltain suurlähettiläs maahanmuutosta: "Se on ollut hyvin rakentava voima maan kehitykselle"

Amerikan Yhdysvallat on kasvanut nykyiseen loistoonsa pitkälti maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä ansiosta. Silti Yhdysvalloissa kiehuu nyt hyvin samalla tavalla kuin Suomessa, kun rajan yli maahan pyrkii entistä enemmän ihmisiä.

Kotimaa
suomen yhdysvaltain suurlähettiläs charles adams
Klaudia Käkelä / Yle

Charles Adams on USA:n uusi Suomen suurlähettiläs. Entinen suurlähettiläs Bruce Oreck luovutti viran Adamsille heinäkuussa ja Adams perheineen on asunut Suomessa nyt kuusi viikkoa.

Kaikki Amerikan alkuperäiskansaa lukuunottamatta ovat tulleet muualta

Charles Adams

Adams näkee Suomen tämänhetkisessä pakolaiskriisissä ja Yhdysvaltojen historiassa paljon samaa. Aluksi eurooppalaiset alkoivat lunastaa maata Pohjois-Amerikan intiaaneilta ja viimeisen 200 vuoden aikana Yhdysvaltoihin on talouden lama-aikoina virrannut entistä enemmän maahanmuuttajia kaikkialta maailmasta.

– Yhdysvallat on kasvanut maahanmuuton varassa ja se on ollut hyvin rakentava voima maan kehitykselle. Amerikkalainen ei tästä syystä voi vastustaa maahanmuuttoa, sillä kaikki Amerikan alkuperäiskansaa lukuunottamatta ovat tulleet muualta, Adams tähdentää.

Taloudellisten vaikeuksien keskellä syntyy kuitenkin huoli maahanmuutosta.

– Ihmiset ovat huolissaan omasta selviytymisestään, kuten töistä ja valtiolle kertyvästä taakasta, Adams kertoo.

"Maidemme huolet ja pelot ovat identtisiä"

Maahanmuuttoon liittyvät huolet ovat kasvaneet myös Yhdysvalloissa erityisesti Etelä- ja Väliamerikasta tulevien maahanmuuttajien myötä.

– Maidemme huolet ja pelot ovat identtisiä. Uskon kuitenkin, että maahanmuutto tulee olemaan positiivinen taloudellinen etu ja se voidaan toteuttaa niin, etteivät ihmisten pelot toteudu, Adams toteaa.

– Olin hyvin vaikuttunut siitä, että Suomen pääministeri antoi asuntonsa maahanmuuttoviranomaisten käyttöön. Se oli rakentava ja myötätuntoinen ele, Adams jatkaa.

Adams on itsekin eräänlainen maahanmuuttaja, sillä hän syntyi Pohjois-Irlannissa, jossa koko perhe asui Adamsin isän työn vuoksi. Hän on myös uransa aikana asunut useassa eri maassa. Nyt Adamsin oma tytär, 13-vuotias Maya, saa kokea millaista on asua vieraassa maassa.

– Vuosia ulkomailla asuttuani olen oppinut eri maiden kielten lisäksi, että maailma on suuri ja jännittävä paikka täynnä uusia kokemuksia. Iloitsen todella Suomessa asumisesta, sillä tyttäremme asuu nyt ensimmäistä kertaa synnyinmaansa ulkopuolella. Hänessä näkyy nyt sama innostus kuin minussa aikoinaan, vuosikausia sitten, Adams hymyilee.