YK haluaa erityistuomioistuimen käsittelemään Sri Lankan sotarikoksia

Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein kiittää Sri Lankan uutta hallintoa sovinnon merkeistä, mutta sanoo, ettei maan oikeusjärjestelmästä ole hoitamaan pitkän sisällissodan syviä haavoja.

Ulkomaat
Joukko ihmisiä pitelee kynttilälyhtyjä illan hämärässä.  Kuva on tarkennettu nuoreen vakavailmeiseen tyttöön.
Sri Lankan sisällissodassa tapettujen tamilien muistoksi järjestettiin kynttilämielenosoitus Chennaissa Intiassa keväällä 2012. Intian tamilivähemmistö muodostaa kuutisen prosenttia väestöstä. Srilankalaisista tamileja on neljännes. Nathan G / EPA

Tuoreen YK-raportin mukaan on erittäin todennäköistä, että sekä Sri Lankan hallituksen joukot että tamilikapinalliset syyllistyivät 26-vuotisessa sisällissodassa sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Rikosten käsittelemiseksi tulisi perustaa erityistuomioistuin, jossa olisi sekä srilankalaisia että ulkomaalaisia tuomareita, syyttäjiä ja puolustusasianajajia, sanoo YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein.

Vuosikymmenten väkivaltaisuudet, väärinkäytökset ja petetyt lupaukset lietsovat epäilyksiä.

Zeid Ra'ad Al-Hussein

Sri Lankan kansallisen yhtenäisyyden hallitus on luvannut perusteellisia toimia sotarikollisten saattamiseksi vastuuseen teoistaan. Zeidin toimiston laatiman raportin mukaan maan oikeusjärjestelmä ei kuitenkaan ole vielä kykeneväinen riippumattomaan ja uskottavaan tutkintaan.

– Pelkästään kotimainen tuomioistuin ei kykene selviämään laajoista ja perustelluista epäilyksistä, joita vuosikymmenten väkivaltaisuudet, väärinkäytökset ja petetyt lupaukset yhä lietsovat, Zeid sanoi lausunnossaan.

Hänen mukaansa Sri Lankan pitäisi ensi töiksi erottaa armeijan ja turvallisuusjoukkojen jäsenet, joiden on syytä epäillä sekaantuneen ihmisoikeusloukkauksiin. YK ei raportissaan nimeä yhtään epäiltyä, koska kyseessä ei ollut varsinainen rikostutkinta.

Zeid toivoo Sri Lankan pitävän uudet lupauksensa

Kuusi vuotta sitten loppuneessa sisällissodassa kuoli YK:n mukaan ainakin 80 000 ihmistä. Erityisen verinen oli sodan loppuvaihe, jolloin hallituksen joukot murskasivat tamilien LTTE-järjestön kapinan ja tappoivat arviolta 40 000 siviiliä. Myöskään sodan päättyminen ei täysin lopettanut vakaviakaan rikkomuksia.

Hallitus sanoi maanantaina perustavansa totuuskomission Etelä-Afrikan tapaan.

YK-raportti vahvistaa, että kymmeniä tuhansia ihmisiä jäi kateisiin, mikä viittaa järjestelmälliseen politiikkaan. Sen kohteiksi näyttävät joutuneen etenkin monet, jotka antautuivat hallituksen joukoille sodan viime vaiheessa.

Lähes 300-sivuisessa raportissa (siirryt toiseen palveluun) tarkastellaan etenkin vuosien 2002 ja 2011 välistä jaksoa. Molempien osapuolten havaittiin tappaneen siviilejä ja muun muassa siepanneen lapsia sotilaikseen. Hallituksen joukkojen kidutustaktiikkana näyttävät olleen muun muassa raiskaukset ja muu seksuaalinen väkivalta. Uhreina oli sekä naisia että miehiä.

Raportti, jonka kokoaminen alkoi viime vuoden maaliskuussa, oli alkujaan määrä julkaista maaliskuussa, mutta Zeid suositteli julkaisun lykkäämistä antaakseen uudelle hallitukselle mahdollisuuden yhteistyöhön tutkijoiden kanssa.

Zeidin mukaan Sri Lankan johdon asenne on muuttunut olennaisesti myönteisemmäksi sitten tammikuun, jolloin Maithiripala Sirisena nousi presidentiksi ja lupasi sovintoa ja sovitusta. Hallitus sanoi maanantaina perustavansa totuuskomission, jollaisella Etelä-Afrikka hoiti apartheidin haavoja.

Sri Lanka on pitkään vastustanut ihmisoikeusjärjestöjen ja monien valtioiden vaatimaa kansainvälistä tutkimusta sodasta. Zeid toivoo, etteivät sovituksen merkit tällä kertaa osoittaudu turhiksi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset