Australia leikkaa sosiaalietuuksia perheiltä, jotka eivät rokota lapsiaan

Vanhemmat, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan, voivat menettää jopa 2 100 Australian dollaria eli noin 1 500 euroa vuodessa lasta kohti.

Tony Abbott 3. maaliskuuta. Kuva: Lukas Coch / EPA

Australia rajoittaa sosiaalietuuksia perheiltä, jotka eivät rokota lapsiaan. Vanhempien määrä, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan, on noussut 0,23 prosentista 1,77 prosenttiin viimeisten 15 vuoden aikana.

Alle 7-vuotiaiden tietoisesti rokottamatta jätettyjen lasten määrä on 39 000, ja Australian hallitus on huolissaan muun muassa tuhkarokko ja hinkuyskäepidemioiden lisääntymisestä. Australiassa on jo nähty paikallisia epidemioita.

– Poikkeukset sallitaan vain pätevistä syistä, esimerkiksi jos lääkäri todentaa, että lapsen rokottamisesta olisi lääketieteellistä haittaa, keskiviikkona hyväksytyssä laissa todetaan.

Monet australialaisvanhemmat ovat kieltäytyneet ottamasta lapsilleen kolmoisrokotteen, joka suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan, koska he pelkäävät rokotteen lisäävän autismia. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet pelon aiheettomaksi.

Entinen pääministeri Tony Abbott esitti rokotelain säätämistä huhtikuussa. Vanhemmat, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan, voivat menettää jopa 2 100 Australian dollaria eli noin 1 500 euroa vuodessa lasta kohti. Hallitus voisi säästää sosiaalietuuksia leikkaamalla 50 miljoonaa dollaria vuodessa.