Sibeliuksen salaisuus tuo lapset ja Kansallisoopperan ammattilaiset samalle lavalle

Suomen Kansallisoopperan kuudes koululaisooppera Jannen salaisuus matkaa marraskuussa Kokkolaan. Ammattilaisten ja koululaisten yhteistyönä nähdään tarina Jean Sibeliuksen lapsuudesta.

musiikki
Alakoululaisia istuu luokan lattialla.
Kalle Niskala / Yle

Marraskuussa Kokkolassa esitettävä koululaisooppera kertoo Sibeliuksen kouluajoista, ja lapset näyttelevät siinä säveltäjän koulukavereita.

Mukana on esimerkiksi tositapahtumiin perustuva kohtaus, jossa Sibelius osallistuu lumisotaan. Kerrotaan, että siinä oli mukana jopa 300 lasta.

– Me harjoiteltiin sitä äsken, se on tosi kiva kohtaus, kertoo viidesluokkalainen Matilda Björkbacka Mäntykankaan koulusta.

Mäntykankaan koulun lisäksi esityksessä on mukana Keski-Pohjanmaan konservatorion juniorinuorisokuoro. Ooppera esitetään kaupunginteatterissa.

Lapset eivät vielä hiisku, mikä "Jannen" salaisuus on.

– Saatte sitten itse nähdä, Björbacka sanoo.

Sibelius rakasti musiikkia jo lapsena.

Ella Järvi, Mäntykankaan koulu

Ammattilaiset ja koululaiset samalla lavalla

Lapset ovat koko esityksen ajan näyttämöllä. He laulavat kuoro-osuuksissa, mutta mukana on myös pieniä puherooleja. Solisteina ovat Ann-Marie Heino, Aki Alamikkotervo ja Hannu Forsberg.

– Solistit, ohjaaja, pianisti, lavasteet, tarpeisto ja puvut tulevat Kansallisoopperasta, kertoo musiikkiluokan opettaja Anne Luomala.

Jannen salaisuus on Kansallisoopperan kuudes koululaisooppera, ja se juhlistaa Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää. Kansallissäveltäjä on ehtinyt tulla lapsille tutuksi.

– Sibelius rakasti musiikkia jo lapsena. Hän ei ollut ehkä se paras oppilas vaan piirteli tunnilla nuotteja vihkoon, viidesluokkalainen Ella Järvi sanoo.

Jannen salaisuus sai ensi-iltansa Espoossa viime keväänä. Teos on Olli Kortekankaan säveltämä ja Minna Lingrenin kirjoittama.