Hyppää sisältöön

Radion soittokiellossa olleilla lauluilla hurjat seuraukset 60-luvulla – M.A. Numminen: "Jotkut vietiin sairaalaan"

Yleisradion hallintoneuvosto päätti 1960-luvulla, mitä musiikkia kansa saa kuulla radiosta. Hyljeksittyjen artistien joukossa olivat mm. Irwin Goodman ja M.A. Numminen, joiden keikoille kansa vaelsi sankoin joukoin.

M.A. Numminen Kuva: Mika Kanerva

Yleisradio kielsi 1960–70-luvuilla useiden kappaleiden radiosoiton. Levyihin liimattiin kieltolappu ja ne jäivät lojumaan Yleisradion silloisen Fabianinkadun levystön hyllyihin.

Kiellettyjen laulujen kokonaismäärä ei ole tiedossa, mutta yksittäisiä kappaleita kiellettiin useilta artisteilta.

– Minä olen jopa Suomen ennätyksen haltija 50 vuoden takaa. Irwin Goodmanilta ja Junnu Vainiolta oli kielletty yksittäisiä kappaleita, minulta kokonaisia levyjä, muistelee M.A. Numminen.

Kun tieto kielletyistä lauluista levisi kansan keskuuteen lehtien välityksellä, yleisöä keikoilla riitti. Jotkut pääsivät hurmokseen asti.

– Keikoilla ihmiset suhtautuivat riemastuneesti kappaleisiin. Pohjoisilla paikkakunnilla uskonnollisilla seuduilla jotkut pyörtyivätkin ja vietiin sairaalaan. Oulun seudulta on tällainen muistikuva.

Irwin Goodmanilta ja Junnu Vainiolta oli kielletty yksittäisiä kappaleita, minulta kokonaisia levyjä.

M.A. Numminen

Eduskunnan vastaista ja alkoholimyönteistä

Yleisradiossa M.A. Nummisen lauluja pidettiin moraalittomina. Kiellettyjen joukossa olivat mm. Mitä nuoren aviomiehen on syytä muistaa ja Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa. Jälkimmäinen kiellettiin, koska hallintoneuvoston mielestä se oli eduskunnan vastainen ja alkoholimyönteinen.

Kielletyt laulut ovat melkein vieneet M.A. Nummisen putkaankin. Tämä tapahtui Jyväskylässä vuonna 1966.

– Olen sen verran taitava suustani, että pystyin hämäämään poliisin. Heillä ei ollut laillisia perusteita viedä minua putkaan. Putkaan minua ei viety onnekseni tai surukseni, olisihan kulttuuriradikaalille ollut suuri elämys, jos olisin joutunut putkaan.

Raati päätti

Yleisradion hallintoneuvostossa yksi syy estää kappaleiden radiosoitto oli yhteiskunnallisten normien ja yleisesti hyväksyttyjen moraalikäsitysten halventaminen.

– Siellä oli musiikin asiantuntijoista koostunut raati, joka seurasi kappaleiden sisältöjen lisäksi äänen puhtautta. Irwinin ja M.A. Nummisen kappaleita kiellettiin, koska heidän tapansa laulaa oli väärä. Myös aiheet olivat siihen maailmanaikaan siveettömiä ja räävittömiä.Ei haluttu aiheuttaa hämminkiä ihmisissä ja tietyllä tavalla suojeltiin heitä, sanoo Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki.

Kulttuuriradikaalille olisi ollut suuri elämys, jos olisin joutunut putkaan.

M.A. Numminen

Kiellettyjen laulujen listalle eivät kuitenkaan joutuneet läheskään kaikki, joiden olisi voinut kuvitella sinne päätyvän.

– Esimerkiksi Irwinin Ryysyranta-kappale aiheutti suurta kohua vuonna 1967, ja sitä soitettiin myös Yleisradiossa, Hietamäki kertoo.

Ei kieltoja, vain valintaa

Nykypäivänä Ylellä ei ole virallisia soittokieltolistoja. Valintoja kyllä tehdään.

– Ne perustuvat tyylitajuun. Joissakin kappaleissa mopo karkaa niin pahasti, etteivät ne vain istu tiettyyn ajankohtaan. Ihmiset eivät enää edes pidä sellaisista äänitteistä, jotka ovat säädyttömiä tai räävittömiä.

Hietamäki muistaa, että 1990-luvun alussa ilmestyi joitakin äänitteitä, vihalevyjä, joissa suoraan kehotettii tappamaan suomalaisia poliitikkoja.

– Järki sanoo, ettei sellaisia kappaleita voi soittaa, koska ne aiheuttavat niin suurta inhoa. En pidä mitään levyjä kiellettyinä. Ne vain eivät sovi kanavalle, eivät sovi soittoon.

Nykymusiikissa Hietamäen on vaikea keksiä kappaletta, joka hätkähdyttäisi.

– On menty jo niin pitkälle, että säädyttömyydet tai vihalevyt eivät enää kiinnosta ketään. Kaikki on jo tehty.

On menty jo niin pitkälle, että säädyttömyydet tai vihalevyt eivät enää kiinnosta ketään. Kaikki on jo tehty.

Jorma Hietamäki

Kielletty kiinnostaa yhä

M.A. Nummisen näkemys on, että tietynlaisten kappaleiden radiosoitto voitaisiin kieltää vielä vuonna 2015. Hän ei kuitenkaan itse halua enää tehdä sellaisia.

– Tämän päivän maailma täynnä asioita, joista laulun tekeminen voisi johtaa laulut esityskieltoon, esimerkiksi terrorismi. Minun asiani ei ole puuttua niihin.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat kiertäneet lähes kymmenen vuotta esittämässä radiosoitossa kiellettyjä lauluja ympäri Suomen.

– Ne hämmentävät joitakin edelleen. Kielletty kiinnostaa ihmisiä yhä. Mato Valtonen julkisti juuri Suomi-rock-kirjansa, jossa kerrotaan Sleepy Speepersin kielletyistä levyistä. Kaikki kielletty on paras tapa saada julkisuutta itselleen.